Maandag werd in de Efteling, op de 69ste verjaardag van het pretpark, een feestelijke opening gehouden. Het nieuwe speelparadijs ‘Speelbos Nest!‘ werd door de kinderen van Marc en Remona de Hond, Livia en James, geopend. De aanwezige kinderen ontdekten als eersten de drakentoren met een glijbaan gethematiseerd als drakentong en een rolstoeltoegankelijke glijbaan. Ook het speeltuin waterbed, het grote zeeschip en een bijna 80 meter lang vlonderpad werd aan een test onderworpen.

Nest is toegankelijk voor iedereen

Om ‘Speelbos Nest!’ toegankelijk en geschikt te maken voor álle kinderen werd advies ingewonnen bij Marc de Hond en Stichting het Gehandicapte Kind. “We kunnen nu gerust stellen dat Speelbos Nest! een plek is waar álle jonge durfals naar hartenlust kunnen spelen, zich kunnen ontwikkelen en klaarstomen voor hun eerste achtbaanervaring. Het speelbos staat vol met bekende elementen van de grote achtbanen uit het Ruigrijk, is een belangrijke toevoeging voor de jongste bezoekers van het attractiepark en voor de Efteling een volgende stap op het gebied van toegankelijkheid. Persoonlijk ben ik ook trots op de plek in het speelbos waar kinderen zich even terug kunnen trekken en waar minder prikkels zijn door specifieke keuzes in kleurgebruik en thematisering. Maar ook op het bijpassende horecapunt waar ouders van spelende kinderen vanaf het terras hun kroost plezier kunnen zien maken,” aldus algemeen directeur Fons Jurgens.

Boekpresentatie De redders van Ruigrijk

Naast de opening van het speelparadijs werd er ook een nieuw sprookje voorgesteld. Dit werd geschreven door Marc de Hond, die ook meehielp aan het ‘Speelbos Nest!’. Net voor zijn overlijden rondde hij dit inclusieve sprookje ‘De redders van Ruigrijk‘ af. De Efteling beloofde dan ook om dit uit te geven. Vlak voordat de poorten van Nest! opende, kreeg Remona de Hond-Fransen een exemplaar van het prentenboek en voorleesboek uitgereikt. “Marc was enorm trots op de samenwerking met de Efteling én op het sprookje. Hij was voorvechter van een toegankelijker Nederland en het was zijn droom dat er ook een sprookjesfiguur met een beperking zou bestaan. Het is heel verdrietig dat hij niet mee kan maken dat zijn wens is uitgekomen. Daarom is het voor ons extra bijzonder en zijn we dubbel trots.”, zei ze na de overhandiging van het eerste exemplaar.

Het verhaal De redders van Ruigrijk

Er was eens een jongen met een grote droom. Rutger wilde de stoerste ridder van het eiland Ruigrijk worden. Maar Rutger kon niet lopen en zat in een rolstoel. Hij ging graag samen met zijn buurmeisje Ella, die niet kon zien, op pad. Samen oefenden ze om ridder te worden. Op een dag staan ze oog in oog met draak Naga die de bewoners van Ruigrijk in z’n greep heeft. Samen gaan ze de strijd aan! Lukt het hen om iedereen te redden?

Sprookje in vier verschijningsvormen

Ondertussen is het sprookje als animatievideo, voorleesboek en prentenboek verkrijgbaar. De redders van Ruigrijk wordt in boekvorm uitgegeven door Uitgeverij Van Goor. Wat nog mooier is, is dat na de zomer het nieuwe sprookje ook verschijnt als tactiel prentenboek, voor kinderen met een visuele, auditieve of communicatieve beperking. Het tactiele prentenboek wordt gerealiseerd door Stichting PrentenboekenPlus. Stichting Natuurpark de Efteling biedt het tactiele, samen met het reguliere prentenboek, aan bij 250 Nederlandse basisscholen waar kinderen met een beperking les krijgen. Op die manier kunnen straks alle kinderen in de klas het inclusieve sprookje beleven.


Afbeeldingen: © Efteling

1 reactie

  1. […] werd speelbos Nest nog feestelijk geopend in het Nederlandse pretpark Efteling. En er staan al weer vernieuwingen […]

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *