Stel je eens in de plaats van een servicedeskmedewerker op de drukste luchthaven ter wereld. Je moet, zonder dat de passagiers klagen, een vliegtuig zien te vullen. Geen makkelijke taak en deze taak die kan je nu zelf al eens oefenen in dit ludieke strategische gezelschapsspel Overbooked.
Overbooked
Welkom op de drukste luchthaven van ons land. Jij werkt bij de servicedesk en zorgt ervoor dat iedere passagier een stoel krijgt. Dat is nog een heel gepuzzel, want sommige passagiers willen bij het raam zitten en anderen reizen liever in een groep. Bovendien is het vliegtuig overboekt: er zijn meer passagiers dan stoelen…
Ben jij degene die de meeste passagiers tevredenstelt?
Alle passagiers willen de beste stoel in het vliegtuig bemachtigen. Ze hebben allemaal hun wensen en voorkeuren. Aan jou als servicedeskmedewerker de taak om zoveel mogelijk passagiers tevreden te houden. In dit puzzelspel is strategie van groot belang.
Doel van het spel
In Overbooked ga je een vliegtuig vullen met passagiers, maar deze passagiers hebben allerlei eisen. Zo willen verliefde koppeltjes graag samen zitten en wil het rugbyteam in één grote groep plaatsnemen in het vliegtuig. Met deze eisen moet je allemaal rekening houden. Wie dit zo goed mogelijk doet wint het spel. Voor alle eisen zijn punten te verdienen, die je kunt bijhouden op een scorespoor. Aan het einde van het spel reken je de punten uit en de winnaar ontvangt de winnaarsbadge.
Voorbereiding
Om te beginnen aan een spelletje Overbooked, moet je eerst het vliegveld opbouwen. We starten met het neerleggen van de vertrekhal. Hieraan maak je de servicedesks vast. Voor elke speler is er één servicedesk. Speel je met minder dan vier personen? Draai dan deze servicedesks om zodat ze dan gesloten zijn. Op de servicedesks leg je bij iedereen 6 dinervouchers. Elke speler krijgt een vliegtuig met twee zijdes. Eén zijde van het vliegtuig is voor wanneer je het spel met 4 personen speelt. De andere zijde gebruik je bij minder dan 4 spelers.
Elke speler ontvangt ook een vliegtuigtrap. Hierop worden alle overboekte passagiers geplaatst. De passagierskaarten worden geschud en je bepaald zelf of de 9 moeilijke kaarten ook in het spel worden gebracht. De stapel kaarten wordt omgekeerd op het speelbord geplaatst vóór de douane. Na de douane zijn vier plaatsen. Hier leg je de kaarten open neer. Uit deze kaarten moet je dan kiezen bij jouw speelbeurt.
De bagageband van de luchthaven is het scorespoor. Aan de hand van een checklist kan je dan je score berekenen op het einde van het spel. Vergeet ook zeker de verkeerstoren niet. Deze toren plaats je bij de startspeler zodat heel het spel lang duidelijk is wie er is begonnen.
Spelregels en -verloop
Nu dat alles is opgebouwd is het tijd om te spelen! De startspeler, diegene waarbij de verkeerstoren staat, kiest als eerste één van de vier opengedraaide kaarten. De passagierskaart die het dichtste bij de gate ligt is gratis. Kies één van de drie andere kaarten, dan dien je op elke kaart die je overslaat en niet pakt een dinervoucher af. Deze vouchers blijven liggen totdat een volgende speler de kaart kiest. Hij of zij ontvangt alle vouchers die op de niet gekozen kaarten liggen. De speler die de vouchers krijgt, mag ze in een volgende beurt weer gebruiken.
Op de passagierskaart die je neemt, staan koffers in de kleuren groen, geel, blauw, rood en/of wit. Deze koffers komen overeen met de passagiers die dezelfde kleuren hebben. Ze staan in een bepaalde opstelling op de kaart of er staat bij de koffers waar ze geplaatst moeten worden. Zo willen bepaalde passagiers bijvoorbeeld bij het raam zitten of aan het gangpad. Je moet je altijd aan de kaart kiezen.
Eens het spel verder gaat zal het voorvallen dat je passagiers alleen maar in je vliegtuig kwijt kan, als je eerder geplaatste passagiers vervangt. De passagiers die je vervangt komen dan op de vliegtuigtrap te staan. Let op! Op het einde van het spel is elke passagier op de vliegtuigtrap goed voor twee strafpunten.
Om de passagiers op de goede plek in het vliegtuig te plaatsen zijn er natuurlijk bepaalde regels. Rode passagiers zijn verliefde stelletjes. Zij willen graag met zijn tweeën naast elkaar zitten. Of dat nu links, rechts, voor of achter elkaar is, dat maakt niet zoveel uit. De gele, groene en blauwe passagiers willen graag in een zo groot mogelijke groep zitten. Probeer er dan ook zoveel mogelijk van dezelfde kleur bij elkaar te laten zitten. De witte passagiers zijn kinderen. Zij mogen absoluut niet alleen reizen. Kinderen moeten altijd een volwassen persoon links, rechts, voor en achter zich hebben.
Frequent flyer: een extra moeilijkheid
Heb je het spel al vaker gespeeld dan kan je een frequent flyer worden. Hiermee kan je wat extra’s toevoegen aan het spel. Op verschillende passagierskaarten staan namelijk in de hoek een klein symbool. Al deze symbolen hebben verschillende betekenissen. Zo is er een symbool waarbij je aan het einde van het spel een punt extra krijgt als je die bepaalde passagierskaart gebruikt hebt. Een ander symbool zorgt er dan weer voor dat je bij het overboeken van personen, de passagier niet op de vliegtuigtrap dient te zetten. Zij belanden dan terug op de stapel. Er is ook symbool waarbij je het gangpad mag overbruggen. Zo mag je dus de ene helft van je kaart aan de linker kant van het gangpad laten zitten en de andere helft aan de rechterzijde. Het laatste symbool zorgt ervoor dat je altijd één koffer niet hoeft in te vullen in je vliegtuig.
Wil je nog een extra moeilijkheidsgraad toevoegen? Dat kan met de event-kaarten. Deze event-kaarten zijn een manier om nog extra punten te scoren. Een voorbeeld van zo’n event-kaart is dat je ervoor zorgt dat er in elke rij een kind zit tussen vier volwassenen. Dit event levert namelijk 5 punten extra op.
De winnaar?
Het einde van het spel wordt bereikt als één kleur passagiers helemaal op is. Hierbij kijk je wie de startspeler is en maak je de beurten af tot deze speler. Zo zorg je ervoor dat elke speler evenveel beurten heeft gehad. Klaar? Dan is het tijd om punten te tellen door middel van het scorespoor. De score wordt berekend aan de hand van de checklist die elke speler bij het begin van het spel ontvangen heeft. Ook de eventueel extra gebruikte event-kaarten dienen in rekening gebracht te worden bij de puntentelling. Zijn er nog lege plaatsen in je vliegtuig? Spijtig want voor elke lege stoel krijg je een strafpunt. Passagiers op de vliegtuigtrap? Zij zorgen voor twee strafpunten per overboekte passagier. De winnaar is dan de speler met de meeste punten voor het op de juiste manier plaatsen van de passagiers. Hij of zij wint de winnaarsbadge.
Review
Toen we Overbooked ontvingen, hadden we toch hoge verwachtingen. Het spel werd namelijk genomineerd voor de ‘speelgoed van het jaar’ verkiezing 2020. Zou het onze verwachtingen invullen?
Het antwoord is overduidelijk … JA!
We starten met al met het openen van de doos. Net als bij vele spellen tegenwoordig dien je heel wat stukjes te ‘unpunchen’. De materialen voelen stevig aan en de startspeler verkeerstoren is een echte eyecatcher op tafel.
Wanneer je de tafel hebt omgetoverd tot vliegveld, neem je best even de tijd om de spelregels even door te nemen. Het thema zorgt voor een origenele insteek. Het puzzelen met passagiers zorgt de ene keer voor een vreugdemomentje, de andere keer moet je een passagier teleurstellen en plaats je hem naast het vliegtuig op de trap. Elk spel is keer op keer een uitdagende puzzel. Dankzij het mooie aantal kaarten en de mogelijkheid om extra moeilijke kaarten en/of event-kaarten toe te voegen is verveling zeker niet aan de orde.
Overbooked is een erg leuk familiespel waarbij strategie en puzzelen het belangrijkste is. Het artwork is ziet er op het eerste zicht wat kinderlijk uit. Maar er zitten leuke details in die telkens weer een lach op je gezicht toveren. Dit in combinatie met de relatief eenvoudige spelregels zorgen er voor dat dit spel leuk is voor jong en oud.
Ondertussen hebben we het hier thuis al verschillende malen gespeeld en de dochter blijft enthousiast. Het enige mindere puntje vinden wij persoonlijk de puntentelling op het einde van het spel. Van ons had de bagageband misschien wat groter gemogen, zeker omdat je ook met strafpunten moet werken. Maar dat is een detail in het voor de rest erg leuke spel.
Aantal spelers: 1 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Leeftijd: Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: Jumbo
Genre: strategisch spel
Overbooked is te koop in de betere speelgoedwinkel en online bij bv Dreamland en Bol.com.
Q: Hebben jullie al eens Overbooked gespeeld?
Pin it
Disclaimer: Dit bericht bevat een product/dienst, welke wij ontvingen van een bedrijf. Ook bevat dit bericht enkele affiliate links.