Vanaf 9 februari is het in Vlaanderen strafbaar om te roken in een auto waarin ook kinderen zitten die jonger zijn dan 16 jaar. Dit verbod geldt voor alle gemotoriseerde voertuigen met minstens 4 wielen die bovendien meer dan 25 km/uur kunnen rijden. Naast gewone sigaretten is de nieuwe regel ook van toepassing op elektronische sigaretten. Wordt je betrapt op het roken in de wagen in het bijzijn van kinderen (jonger dan 16) dan riskeer je een boete tot 1000 euro.
Hoge concentraties schadelijke stoffen
Waarom nu deze wet? We weten allemaal al lang dat roken slecht is voor de gezondheid. De verkoop van sigaretten is dan ook strikt gereglementeerd. Maar roken in een auto is nog schadelijker. Een auto is namelijk een goed afgesloten compartiment. Hierdoor blijven schadelijke stoffen langer hangen. Volgens De Stichting Tegen Kanker zijn de concentraties kankerverwekkende stoffen die vrijkomen bij roken in de auto tot 27 keer hoger dan wanneer iemand rookt in huis.
Kinderen zijn bovendien extra kwetsbaar omdat hun longen en luchtwegen nog niet volledig ontwikkeld zijn. Daarnaast ademen kinderen sneller waardoor ze mogelijks meer schadelijke stoffen opnemen. Het passief meeroken maakt kinderen daardoor vatbaarder voor long- en hersenvliesontstekingen, chronische bronchitis en oorontstekingen. Ook verergert het astma en verhoogt het hun risico om later kanker en hart- en vaatziekten te ontwikkelen.
In deze Europese landen geldt een rookverbod in de auto
Ga je op reis met de wagen, of huur je een wagen op je vakantiebestemming. Denk er dan aan dat er ook in andere Europese landen een rookverbod geldt in wagens waar kinderen inzitten.
- Frankrijk: met kinderen jonger dan 18
- Italië: met kinderen jonger dan 18 en zwangere vrouwen
- Oostenrijk: met kinderen jonger dan 18
- Engeland en Wales: met kinderen jonger dan 18. Uitzondering voor cabrio’s
- Schotland: met kinderen jonger dan 18
- Ierland: met kinderen jonger dan 18
- Cyprus: met kinderen jonger dan 16
- Griekenland: met kinderen jonger dan 12
Q: Vinden jullie de wet te streng? Of mocht het nog strenger?
Bron: VAB Magazine
Uitgelichte afbeelding: Snap_It @ Pixabay