Toen wij zelf nog kind waren, speelden we nog volop met LEGO, auto’s, … Om te ontspannen mochten we af en toe eens naar TV kijken. TV-programma’s waren dan Tik-Tak, Postbus X of Samson. Er was niet zoveel keuze zoals nu. Met de digitale TV en het internet is het aantal mogelijkheden om even te ontspannen, naast het spelen, enorm geworden. Nu kijken kinderen naar Ketnet, Nickelodeon of Kadet, maar ook YouTube neemt meer en meer marktaandeel van de televisie over.

De helden van nu zijn Youtube-sterren en vloggers. En vooral de Nederlandse vloggers scoren goed bij onze kinderen. Het is dan ook moeilijk om als ouder om te kunnen volgen naar welke kanalen onze kinderen allemaal wel kijken. Al zouden we als ouder beter af en toe eens beter meekijken naar wat ze allemaal online bekijken. Zo kunnen we zien of de inhoud van de filmpjes wel geschikt is voor onze kindjes. Wij selecteerden alvast enkele kanalen die zeker bekeken worden.

De familievloggers: De Bellinga’s

Deze Nederlandse familie uit Zwolle vlogt sinds 2015. Ze laten de kijkers een deel van hun leven zien. Zo bezoeken ze regelmatig bungalowparken, pretparken en zwembaden. Maar gaan ze ook gewoon met de caravan op vakantie. Ook de derde zwangerschap kan je via hun vlog volgen. Daniel, Fara, zoontje Luan en dochtertje Lucilla Bellinga vloggen allemaal op het familiekanaal, maar de twee kindjes hebben ook allebei hun eigen kanaal waar ze bv speelgoed reviewen. Deze vloggende familie wordt bekeken door jong en oud.

FamilievloggersLuanLucilla

Zita Wauters

Eén van de populaire Vlaamse vloggers bij lagere schoolkinderen is Zita Wauters. De dochter van Koen Wauters heeft op het kanaal van Ketnet haar eigen vlog. De ondertussen twaalf-jarige dochter heeft duidelijk het talent van haar vader geërfd. Via haar vlog geeft ze leuke DIY- en knutseltips. Een aanrader vinden we zelf!

Zita Wauters via Ketnet

Meisje Djamilla

Met meer dan 800.000 abonnees is Meisje Djamilla wellicht de populairste Nederlandstalige meisjesvlogger. Djamilla is een Nederlandse die in Amerika woont maar toch graag in het Nederlands vlogt. Zij post vier keer per week een nieuwe video. Hierin test ze dingen uit die bv niet in Nederland te vinden zijn, maar houdt ze zich ook bezig met DIY-dingetjes en reisvlog.

Meisje Djamilla

Dylan Haegens

De filmpjes van Dylan Haegens worden door een heel team gemaakt. Ze hebben verschillende reeksen op het kanaal staan waarbij de ‘Top 10’ filmpjes veruit de populairste reeks is. Op het kanaal van Dylan Haegens posten ze elke week één filmpje. Wil je meer grappig werk van het team zien dan is het team-kanaal een aanrader. Daar loopt een leuke animatiereeks en doen ze ook regelmatig challenges.

Dylan Haegens  – Team Dylan Haegens

Enzo Knol

Nog een populaire vlogger uit Nederland is Enzo Knol. Hij post dagelijks een filmpje uit zijn leven. Een leven waar hij regelmatig heel coole dingen mag doen, maar daarnaast ook doodnormale zaken zoals jij en ik. Zo liep Enzo Knol onlangs een dagje mee met de politie, de brandweer en het leger. Dit om jongeren warm te maken voor een job bij deze instellingen. Naast zijn dagelijkse vlogs, verschijnen er ook elke dag ontzettend populaire gamevideo’s van het spelletje minecraft. Bovendien heeft Enzo Knol, met Knolpower ook nog een vrij bekende merchandiselijn met shirts, truien en allerlei gadgets.

Enzo Knol

Andere YouTube kanalen

Naast deze enorm populaire kanalen bij kinderen en jongeren zijn er nog enkele tientallen die vrij bekend zijn bij onze kinderen. Zo heb je bv Seekrz, een Nederlands freerunning duo dat ongelooflijke tricks uithaalt en Vaeltax oftewel Govert, een jongere die ongelooflijke avonturen beleeft. In Vlaanderen heb je met Achterklap en De Koterij ook twee ongelooflijk leuke kanalen. Voor de allerkleinste is SurpriseForKidsTV een aanrader. Een kanaal waarop leuke verhaaltjes worden vertelt aan de hand van bv Bumba popjes.

Q: Welke YouTube kanalen zijn bij jullie kinderen populair?


Uitgelichte foto: Steven Van

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *