Seksuele opvoeding bij onze kinderen. Vroeg of laat worden we er allemaal wel mee geconfronteerd. Bij sommige ouders loopt zoiets vrij natuurlijk. Andere ouders houden zich liever op een afstandje bij het aansnijden van dergelijk onderwerp. Gelukkig zijn er ook nog fijne boeken die dit onderwerp op een luchtige manier aanpakken.

Seks is niks geks

Seks
is niks geks.
Ben je gek, seks is fijn.
Als seks niet bestond,
zou jij er niet zijn…

Seks is niks geks, maar het is ook niet niks. Wat is het dan wel? Hoe gaat het precies in zijn werk? Welke woorden gebruik je als je erover praat? Noen dieren het anders dan mensen? Wanneer en met wie heb je seks? En wat moet je doen als iemand ongevraagd je billen, je borsten of je piemel aanraakt?

Over zulke vragen gaat dit boek. Het staat vol spannende plaatjes en belangrijke weetjes. Er komen quizvragen in voor over moeilijke woorden die te maken hebben met seks. En er staan gedichten in over piemels en poenies, over oma’s die gaan kamperen in hun blootje en over hoe zeepokken het doen.

Seks is niks geks, al doe je het nu ook weer niet zomaar met iedereen. Het is iets intiems, iets warms, iets lijfelijks. Iets fijns om samen of in je eentje heel er van te genieten.

Recensie

De titel van het boek vat het meteen goed samen. Seks is niks geks is een boek dat gaat over seks. Geen boek over de puberteit en hoe je lijf verandert, maar echt over seks en alles wat daarmee te maken heeft. Seks lijkt de gewoonste zaak van de wereld te zijn. Maar het met elkaar praten over seks, is minder gewoon en vanzelfsprekend.

Zoals Westera schrijft: ‘Bijna iedereen doet het vroeg of laat. Maar het met elkaar hebben over seks is minder gewoon. Giebelen en grapjes maken lukt wel, maar er serieus over praten is veel moeilijker. Alsof seks gewoon te leuk is voor woorden. Toch is het kiezen van de juiste woorden heel belangrijk als het om seks gaat. Is seks hebben met iemand hetzelfde als met iemand neuken? Is neuken hetzelfde als vrijen ? En wat is klaarkomen precies? Hoe noem je je eigen penis of je vagina als je er gewoon over wilt praten? Zeg je lul en kut of vind je pik en poes beter klinken?

Het boek heeft een fijne afwisseling tussen informatie, quizvragen en wat gekkigheid zoals een gedicht of lied. is Er wordt geen onderwerp uit de weg gegaan. Want ook seksueel misbruik komt aan bod.

Seks is niks geks begint met een hoofdstuk over de naamgeving van alles. De auteurs kiezen ervoor om de woorden piemel en poenie te gebruiken voor penis en vagina. De keuze wordt goed uitgelegd in het boek maar toch doet het me keer op keer lachen. Het bijhorende lied van dit boekje doet nog minder goed voor de lachspieren.

Doch moeten we het boek grotendeels erg serieus nemen. Het is bedoeld voor kinderen, maar ook voor volwassenen is het goed om te lezen. De informatie over seks bij dieren, de oudste piemel en de gedichten, die best grappig zijn, maken dat het boek luchtig genoeg is. Een aanrader als leidraad in de seksuele opvoeding? Dat misschien niet, maar wel een leuke toevoeging.

ISBN: 978 904 932 2805 4 | Auteur: Bette Westera | Illustraties: Sylvia Weve | Uitgeverij: Samsara Uitgeverij B.V. | Pagina’s: 96 | Leeftijd: vanaf 11 jaar | Te koop bij o.a. Bol.com en Standaard Boekhandel.


Disclaimer: Dit bericht bevat een product/dienst, welke wij ontvingen van een bedrijf. Ook bevat dit bericht enkele affiliate links.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *