Gedaan met de regenachtige lentedagen, hier is het zonnetje weer. Het geeft niet alleen warmte, het zorgt ook voor een beter humeur bij de meeste mensen. Bovendien zorgt de zon ook voor de broodnodige vitamine D, die we allemaal nodig hebben. Nog een voordeel van de zon is dat onze kindjes hun energie nu ook buiten kwijt kunnen. Toch moeten we allemaal goed opletten als we in de zon gaan wandelen, fietsen of spelen. Goed insmeren met zonnecrème is dus de boodschap zeker bij kindjes. We delen alvast enkele smeertips.

Maak het plezant

Maak eens een tekening

Smeer voldoende en op tijd. Een 15 à 20 minuten voor je in de zon komt, breng je een laag zonnecrème aan. Zo heeft het tijd om voldoende in de huid te dringen en beschermt ze het best. Maar niet alle kindjes hebben dit graag. Zo kan je plezant maken door met de zonnecrème een leuk figuurtje op de arm of het been van je kindje te maken. Een zonnetje of een bloemetje bijvoorbeeld. En laat je kindjes nadien maar mee uitsmeren. Betrokkenheid van je kindjes is altijd fijner en zorgt ervoor dat ze het als ‘normaal’ gaan beschouwen.

Ook kledij beschermt

Jullie kindjes beschermen tegen de zon doe je niet alleen met zonnecrème. Laat kindjes zoveel mogelijk het bovenstuk (hemdje of T-shirt) aanhouden. Op het strand of ergens aan het water? Een T-shirt met lange mouwen en/of pet met uv-filter kan dan een meerwaarde zijn.

Ook een zonnebril helpt bij het beschermen tegen uv-stralen. Je kan dit al opzetten vanaf in de maxi-cosi. Koop een zonnebril best samen met je kindje. Zo weet je dat deze perfect past op het hoofdje van jullie kindje. Bovendien beschermt een zonnebril ook tegen verblinding door de zon.

Drinken is cool

Kinderen en volwassenen dienen voldoende te drinken. Zeker op warme dagen is dit meer dan noodzakelijk. Laat je kindjes dus genoeg water drinken. Doe dit ook als het “geen dorst” heeft. Maar altijd water kan soms saai zijn. Hoe zorg je er voor dat (water) drinken nu plezant wordt?

 • Zo kan je het drinken aanbieden in hun lievelingsbeker of -glas.
 • Zorg misschien voor een eigen drinkfles. Kinderen vinden het altijd fijn als iets alleen van hen is. 
 • Genoeg van alleen maar water? Je kan dan een klein beetje siroop (zoals bv Teisseire) toevoegen aan het water. Zo heeft het water toch een smaakje. En heb je zelfgemaakte limonade. Voordeel is dat tegenwoordig heel veel van die siroopjes ook zonder suiker verkrijgbaar zijn.

Extra smeertips voor mama en papa

 • Vergeet zeker de kwetsbare plekken niet in te smeren. Denk dan aan de oortjes, neus, handen, voeten en de onderkant van de voeten. Deze kunnen namelijk snel verbranden.
 • Herhaal het smaren regelmatig. Smeer best om de 2 uur opnieuw.
 • Bewolkt? Ook dan is bescherming noodzakelijk. Wist je dat meer dan 80 % van de uv-stralen gewoon door die wolken heen breekt?
 • Bij warm weer is een plonsbadje of een groot zwembad altijd fun. Het zorgt niet alleen voor dolle pret maar ook voor afkoeling. Doch is het ook hier oppassen geblazen. Water weerkaatst de zon, dus wees extra voorzichtig. Smeer je kindjes (en jezelf) dan ook in met waterproof zonnecrème. Gedaan met zwemmen en plonsen? Smeer terug opnieuw, ook bij een waterproof product. Water beschermt namelijk niet tegen uv-straling.
 • Houd kinderen echt genoeg in de schaduw – letterlijk hé ;-). Is je kindje jonger dan 1? Dan mag het nooit rechtstreeks in de zon, altijd onder een parasol of in een schaduwrijke plek. En ook dan smeer je je baby in!
 • Kindjes van 1 tot 3 jaar mogen wel even met blote armen en benen in de zon. Maar net zoals bij ons niet te lang. En vermijd zeker het heetste moment van de dag, tussen 11 en 16 uur. Op dat moment is de zon op haar felst en is de uv-straling ongenadig.

Waarom is zonnecrème voor een klein kind zo belangrijk?

Ja, de zon is de belangrijkste bron aan vitamine D en die is nodig voor een sterke botaanmaak bij kinderen. Maar de huid van baby’s en kinderen is zo kwetsbaar. Zelfs een eenmalige verbranding door de zon zorgt al voor een verhoogt risico op huidkanker. Het DNA van de huid wordt namelijk onomkeerbaar beschadigd. 

Bovendien is het beschermingssysteem van de huid van kindjes tot 3 jaar helemaal nog niet volgroeid. Blootstelling aan de zon en dus uv-licht zonder bescherming is dan ook gevaarlijk. Zorg dus zeker dat je ze goed insmeert, een petje of hoedje opzet en een t-shirt of hemdje aan doet.

Welke zonnecrème gebruik je het beste? 

 • Een milde en hypoallergene crème mét een hoge beschermingsfactor is aan te raden. Zorg ervoor dat ze beschermt tegen zowel uva- als uvb-straling. Uva-straling maakt de huid ouder en uvb-straling laat de huid verbranden.
 • Kijk naar de SPF. Dat staat voor de beschermingsfactor in de zonnecrème. De beste bescherming biedt de zonnecrème met SPF 50+.
 • Zorg ervoor dat de crème zichtbaar is als je ze aanbrengt. Zo zie je dat je geen plekje vergeet! Geen paniek dat je kindjes als een wit monster buiten komen. De crème zal in de huid dringen en dus niet meer zichtbaar zijn.
 • Opgelet! Zonnecrème blijft niet eeuwig goed. Net als verschillende levensmiddelen heeft ook die een houdbaarheidsdatum. Regelmatig checken of je een nieuwe tube in huis moet halen. Want vervallen zonnecrème beschermt veel minder goed. 
 • Heeft je kindje een gevoelige huid? Vraag dan zeker raad aan huisarts of apotheker.  

Uitgelichte afbeelding: BATCH by Wisconsin Hemp Scientific op Unsplash

1 reactie

 1. Jurriaan Tieselink

  6 juni 2021 op 18:08

  Helemaal eens met dit artikel. En leuke tips voor de ouders! Bedankt!

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *