De Covid-19 crisis heeft ook heel de filmindustrie overhoop gehaald. Sommige films worden later uitgebracht, andere worden aangeboden op streamingdiensten. Zo werd de nieuwste Disney Pixar animatie Soul, exclusief vertoond op Disney+. Nu is deze hartverwarmende film ook uitgebracht op DVD & Blu-Ray.

Soul

Joe Gardner, een muziekleraar op een middelbare school, krijgt de kans om in de beste jazzclub van de stad te spelen. Maar een kleine misstap brengt hem van de straten van New York City naar The Great Before – een fantastische plaats waar nieuwe zielen hun persoonlijkheden, eigenaardigheden en interesses krijgen voordat ze naar de aarde afreizen. Vastbesloten om terug te keren naar zijn leven, werkt Joe samen met ‘ziel 22’ die de aantrekkingskracht van het menszijn en de daar bijhorende ervaringen nooit heeft begrepen. Terwijl Joe wanhopig probeert te laten zien wat er geweldig is aan het leven, ontdekt hij misschien wel de antwoorden op enkele van de belangrijkste vragen in het leven…

Recensie

Wij keken deze film al enkele malen op Disney+. Soul is de nieuwste Pixar-animatie van de makers van Inside out en Coco. De verwachtingen waren dan ook niet min. Het onderwerp van deze animatie is niet alledaags. Het gaat, net zoals Coco, over het leven en de dood, maar meer nog over het vinden van je ziel, je zogenoemde ‘vonk’ en de betekenis van het leven. De sterkte van Pixar is dat ze bijzonder goed zijn in het samenbrengen van emotionele onderwerpen en animatie.

Pixar weet met hoofdpersoon Joe Gardner (originele stem van Jamie Foxx) een uniek en mooi personage te scheppen. Anders is ook dat het hoofdpersonage Joe een iets oudere, gekleurde, man is inclusief grijze haren en buikje. Door een noodlottig ongeval komt Joe terecht in The Great Beyond. Hier weet hij te ontsnappen en waarbij hij vervolgens in het mentorprogramma voor nieuwe zielen komt. Hier ontmoet hij de jeugdige en rebelse 22, een ziel die geen interesse heeft om naar de aarde te gaan. Waardoor er een mooie interactie gevormd wordt tussen de oudere Joe en de jongere ’22’.

Ondanks het thema ‘dood en leven‘ is het super knap van Pixar dat ze over deze thema’s een religie-vrije film wist te maken. De animatiewereld waarin Soul zich afspeelt is complex, maar eenvoudig vormgegeven. De film weet op het juiste moment over te schakelen tussen Aarde en de andere werelden. Zo wordt Soul op geen enkel moment saai. De humor in deze animatie is niet alleen op maat van kinderen, maar ook volwassenen krijgen hun portie voorgeschoteld. Het einde van de film is vrij abrupt, wat ons doet vermoeden dat er aan een vervolg wordt gewerkt.    

Toch is Soul een hartverwarmende animatiefilm met een mooie, inspirerende boodschap voor iedere kijker. Daarbij is Soul vernieuwend. Niet direct vanwege het thema, maar vooral vanwege het hoofdpersonage en de muziekkeuze, de zwoele jazzmuziek. Ook de animaties zijn een prachtig staaltje kunst. De combinatie van dimensie en vlakke figuren. Het is absoluut de meest gedurfde en experimentele film van Disney Pixar. Wij vonden het een prachtige film. Samen met Coco is het toch wel één van hun beste films tot nu toe.

Soul is vanaf nu verkrijgbaar op DVD & Blu-ray bij o.a. Dreamland (DVD & Blu-Ray) en Proxis (DVD & Blu-Ray).


Afbeeldingen: © Disney Pixar
Disclaimer: Dit bericht bevat enkele affiliate links.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *