Naast veel leuke kinder- en jeugdboeken zijn er ook verschillende fijne boeken voor (toekomstige) ouders. Zo ontvingen we al enige tijd geleden “The Dad: opvoedboek voor vaders”. Een lijvig boek vol met leuke tips voor vaders over het opvoeden van kinderen.

“Ik ben je moeder niet!”

The dad is een rijk geïllustreerd doe-leer-en-overleef-koffietafelboek voor vaders. Voor mannen die zich succesvol en relaxed door de opvoeding van het nageslacht heen willen slaan. Een complete gids voor kinderonderhoud en kroostsurvival. En natuurlijk partnermanagement.

  • Grote, geïllustreerde themaverhalen, van alles over de bevalling tot seks als je kinderen hebt.
  • Elke leeftijdsfase van je kind beschreven, van de wieg tot de deur uit.
  • Persoonlijke interviews met bekende vaders, onder wie Kluun, Wilfred Genee, Gerard Ekdom, Eddy Zoëy, Howard Komproe, Dries Roelvink, Ron Blaauw en Atilay Uslu.
  • Must haves en onmisbare stijltips voor vader en kind.
  • Praktische tips voor mannelijke oplossingen van veelvoorkomende opvoedproblemen.

The Dad

De meeste opvoedboeken, denk maar aan bv “Oei, ik groei” zijn meestal geschreven vanuit het oogpunt van de mama’s en dus ook meer voor hen bestemd. Dan is “The Dad” iets helemaal anders. Het is een vereenzelving van het ouderschap en het man-zijn. De stoere, en soms ook de onbeholpen manier van opvoeden van mannen, het feit dat ze strenger zijn enz. Kortom alle aspecten van het vaderschap komen open en (h)eerlijk aan bod.

Conclusie

In “The Dad” krijg je niet te horen ‘hey, man! Zo moet je je kinderen opvoeden’, maar je krijgt tips van enkele ervaren vaders hoe zij hun kroost groot hebben gebracht, of waar zij zoal tegenaan gelopen zijn. En ja, daar zitten soms wat minder pedagogisch verantwoorde opvoedtactieken tussen. Het toffe aan dit boek is om te lezen dat het niet helemaal zo vreemd is hoe jij je kind(eren) opvoed. Naast de auteurs komen ook een aantal bekende Nederlanders aan het woord over het opvoeden.

Een vreemd aspect aan het boek is misschien wel het ontbreken van een inhoudsopgave, hoofdstukindeling, legenda, index, woordenlijst of wat voor indeling dan ook. Ondanks dat dit ontbreekt is het boek logisch opgebouwd. Het gaat van het begin naar het einde. Met andere woorden van het moment dat je vriendin/vrouw zwanger is tot het moment dat je kind(eren) het huis uit gaan.

Dit opvoedboek speciaal voor vaders is stoer, grappig en ongenuanceerd. Met grote, schuingedrukte quotes, een vlotte schrijfstijl en nonchalante, gitzwarte illustraties. Het is misschien meer gericht op de Nederlandse markt, denk maar aan de interviews met de Bekende Nederlanders, maar verder zijn de tips natuurlijk perfect bruikbaar en herkenbaar voor de Belgische (toekomstige) vaders.

Auteurs: Jan Heemskerk en Marcel Langedijk
Illustraties: Selwyn Senatori
Uitgeverij: Uitgeverij Q
Pagina’s: 208
Leeftijd: voor (toekomstige) vaders
ISBN: 9789021406039

The Dad is verkrijgbaar bij o.a. Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *