Rondom zwangerschap en geboorte zijn heel wat tradities en trends ontstaan. Sommige gaan al jaren mee, andere verdwijnen na een paar jaar. Zeker in het geval van geboortecadeautjes wisselen de trends elkaar snel af. Maar een traditie die al eeuwen overleeft is het geven van een kleinigheidje als iemand op kraambezoek komt. In België, en voornamelijk in Vlaanderen, is het geven van doopsuiker iets heel gewoon. In Nederland is deze traditie minder aanwezig. Daar wordt getrakteerd op beschuit met muisjes na een geboorte.
Wat is doopsuiker?
De doopsuiker (ook wel suikerbonen genoemd) die we tegenwoordig kennen, zijn vaak chocolade ‘bonen’ omhuld met een laagje suiker. Ook de ‘amandel’ omhuld met een suikerlaagje wordt wel eens als doopsuiker gegeven. Afhankelijk van het geslacht van de baby heeft het suikerlaagje meestal de kleur blauw of roze.
Echter stapt men meer en meer af van de kleurtraditie. Ideaal, want niet iedereen wil zich nog binden aan de ‘typische’ kleuren voor jongens en meisjes. Het kleurenpallet van suikerbonen is vandaag heel divers. Wil je liever groen of oranje zoals wij bij de geboorte van onze dochter? Of hou je het liever bij zachte pastelkleuren. Deze zijn zonder problemen te vinden, maar zorg zeker voor mooie bijpassende doopsuiker verpakking.
Geschiedenis van doopsuiker
De eerste doopsuikers waren amandelbonen, gedoopt in honing. Deze traditie zou volgens legende al stammen uit de periode van Romein Julius Dragatus. De vorm van de huidige suikerbonen is nog steeds gebaseerd op het uiterlijk van de amandel. In het begin werden doopsuiker (in oneven aantallen, voor geluk) gegeven in puntzakjes.
In sommige regio’s durven ze de doopsuiker ook wel eens ‘kinnekeskak’ of ‘kakkeboontjes’ noemen? Dat blijkt toch niet zo vreemd te zijn. Want een oude traditie is namelijk dat men het kindje op de dag van de doop in een doek wikkelde, waar dan wat suikerbonen in verstopt waren. Wanneer dat doek dan verwijderd werd, vielen de boontjes op de grond en leek het net of ze afkomstig waren uit de luier van de baby.
Presentatie
Naast de verpakking is natuurlijk de doopsuiker presentatie ook belangrijk. Mensen spenderen hier heel wat aandacht aan. Dit kan gaan van een mooi houten tafeltje met houten letters die de naam van het pasgeboren kindje vormen, over kistjes waar de naam is gegraveerd. Sommige oudere kiezen zelfs voor een heel thema van bv hun lievelingsfilm. Je kan het zo gek niet bedenken de dag van vandaag.
Q: Hadden jullie een speciaal thema bij de doopsuiker van jullie kindje(s)?