Af en toe zijn er boeken voor tieners die er tussenuit springen. Niet alleen qua cover maar ook qua verhaal. En laat er nu toch wel zo eentje in de winkels liggen nl. Twister. Het prachtige debuut van Juliette Forrest.

Twister

Ze is nieuwsgierig, ze is moedig
ze is raadselachtig, ze is rebels.

Ze is Twister.

Dit is het verhaal van een dapper, stralend meisje; een heks die in het bos woont; een ketting die je in een wolf, een regenstorm of een kolkende rivier verandert; en een huiveringwekkende slechterik die de ketting koste wat het kost wilt hebben …

Een magisch verhaal

Twisters vader is verdwenen. Als ze onverwacht een aanwijzing krijgt over zijn verdwijning besluit ze naar hem op zoek te gaan. Tijdens de zoektocht komt ze terecht bij een heks in het bos die haar een magische ketting geeft. De ketting houdt de ziel van levende wezens vast en kan de drager doen veranderen in een wolf, een kolkende rivier of een regenstorm. Maar er is een duistere vijand op jacht naar deze ketting. Een slechterik die misschien iets te maken heeft met de plotselinge verdwijning van haar vader …

Twister is een sprookjesachtig verhaal met een unieke sfeer en bijzonder veel gekke details. Het sprookjesachtige heeft het boek te danken aan de figuren die Twister tegenkomt in haar zoektocht.

De personages zijn kleurrijk en stuk voor stuk bijzonder. De figuren komen tot leven tijdens het lezen. Dit mede door de schrijfstijl maar ook door alle gekkigheden van de figuren. Het verhaal is lijkt soms wat vreemd, maar geeft wel net dat extraatje aan het boek. De vergelijkingen en metaforen zijn erg mooi verwoord, evenals de algemene schrijfstijl.

Zwaardere thema’s

Net zoals in sprookjes, kaart het boek ook wat zwaardere thema’s aan als pesten en depressie. Twister wordt namelijk gepest op school. Ze moet daar mee leren omgaan, ook al wil ze niks van haar eigenaardigheden kwijt. En net dat is wat we onze kinderen ook moeten bijbrengen. Dat het OK is om anders te zijn.

Een tweede zwaarder thema dat ook in het boek wordt behandeld is depressie. Dit uit zich in Twisters moeder, die door de verdwijning van haar man compleet is ingestort. Een thema dat jammer genoeg veel dichter bij de werkelijkheid ligt dan we vaak vermoeden. En dat is niet alleen voor de persoon moeilijk maar zeker ook voor kinderen. Zeker als er een scheiding of overlijden mee gepaard gaat. Een kind moet dat gegeven al verwerken en dat wordt nog moeilijker als er op dat moment geen ouderfiguur voor je kan zijn.

Ondanks de zwaardere thema’s blijft het boek luchtig leesbaar. Dit dankzij de magie die toch over heel het verhaal zweeft. Bovendien geeft de cover mooi de magie weer van het verhaal. Naast tieners is het boek ook bijzonder leuk voor volwassenen. Een aanrader als je het mij vraagt.

Auteur: Juliette Forres
Uitgeverij: Van Goor
Pagina’s: 251
Leeftijd: vanaf 12 jaar
ISBN: 978 90 00 36364 3

Twister is te koop in de betere boekhandel in Vlaanderen en Nederland. Maar ook online bij bv Bol.com en Bookspot.


Disclaimer: Dit bericht bevat een product/dienst, welke wij ontvingen van een bedrijf. Ook bevat dit bericht enkele affiliate links.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *