Een kinderkamer (her)inrichten, vroeg of laat worden beginnen we er allemaal aan. Bij deze (her)inrichting, en zeker die van een kinderkamer, zijn er toch enkele belangrijke zaken waar je rekening mee dient te houden. Eén daarvan is de ventilatie van deze kamer. Ventilatie in de kinderkamer is namelijk van uiterst belang. Dit zorgt niet enkel voor verse lucht in de kamer, maar regelt ook een aangename temperatuur om te kunnen slapen.

Temperatuur

Baby’s hebben geen warme kamertemperatuur nodig, ook niet in de winter. De temperatuur van de slaapomgeving wordt het best laag gehouden: tot de leeftijd van acht weken is 20°C voldoende, vanaf negen weken wordt 18°C aangeraden. Het is beter de temperatuur na te kijken op een thermometer, in plaats van ernaar te gissen. Een goede babykamer heeft minimaal één raam. Let er ook op dat het babybedje niet in de volle zon staat. Natuurlijk is dit laatste niet altijd even makkelijk, zeker niet in een dakkamer. Gelukkig zijn er dan gordijnen en zonneweringen die de temperatuur en zon kunnen regelen. Zo kan je voor je VELUX ramen in de VELUX-shop zelfs leuke gordijnen van Disney vinden.

Ventilatie

Om de temperatuur te regelen is ventilatie ontzettend belangrijk. Daarnaast zorgt dit ook voor een gezonde babykamer. De constante verversing van de binnenlucht zorgt dat de samenstelling van zuurstof en andere stoffen optimaal blijft. Zo zorg je tevens dat geurtjes en schadelijke stoffen de kans krijgen om te ontsnappen. Voor een gezonde babykamer is het belangrijk om 24 uur per dag te ventileren. Dit kan bijvoorbeeld door ventilatieroosters boven de ramen, een raam op een kier (24 uur per dag) of een klein open kiepraampje zorgen voor voldoende frisse lucht.

Zuiverende planten

Naast de ventilatie via de raam zijn er nog andere manieren om de lucht te zuiveren in een kamer. Zo bestaan er luchtzuiverende planten die je zonder problemen in een kinderkamer kan plaatsen. Natuurlijk zet je deze best op een plekje waar je kindjes niet aan kunnen. Naast de zuiverende werking geven plantjes ook een extra gezelligheid in de kamer, zeker in een leuk potje. Wil je een plantje in de kinderkamer zetten vraag dan in het tuincenter maar naar volgende plantjes.

  • Klimop (Hedera Helix)
  • Chlorophytum comosum (graslelie)
  • Golden Pothos (Devil’s Ivy)
  • Spathiphillum (lepelplant)
  • Aglaonema (Chinese Evergreen)

Verf

Bij de (her)inrichting van een kinderkamer is het schilderen van de muren meestal één van de meest voorkomende zaken dit worden aangepakt. Een leuk kleurtje tegen de muur is altijd fijn voor kindjes. Wens je de kinderkamer te voorzien van een nieuwe laagje verf? Kies dan best voor een verf op waterbasis of een ecoverf. Bij de meeste doe-het-zelf-zaken kan je deze trouwens laten mengen in de kleur die jullie wensen. Wist je trouwens dat er luchtzuiverende verf op de markt is? Deze is trouwens bio-verf, en kan dus perfect gebruikt worden om de kinderkamer op te frissen.


Uitgelichte afbeelding: NeONBRAND

1 reactie

  1. […]    Ventilatie, zeer belangrijk in een kinderkamer… […]

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *