Afgelopen zomervakantie gingen we met het gezin regelmatig op daguitstap. Op vraag van de dochter was één van die uitstapjes een bezoekje aan Hidrodoe. Hidrodoe is een waterdoecentrum in de Kempische bossen. Zoals het woord zelf zegt, is het een ‘doecentrum’ waar het de bedoeling is dat je zelf experimenteert met water. Het centrum is geschikt voor jong en oud. Zeker omdat je naast de experimenten ook heel wat uitleg krijgt over water in al zijn vormen.
Experimenteren
Hoe ontstaan golven en hoe kun je ze tegenhouden? Hoe ontstaat een draaikolk? Kan een ping-pongballetje op water dansen? Dat zijn slechts enkele van de experimentjes die je kan uittesten bij Hidrodoe. De uitleg om deze proefjes te doen wordt op een makkelijke manier uitgelegd en uitgebeeld. Doordat kinderen het zelf uitvoeren, is het voor hen ook makkelijker om het te onthouden.
Nog andere dingen ivm water worden dan weer aan de hand van een computerspelletje uitgelegd. Spelen doe je alleen of met twee. Zo sprokkel je punten om op het einde van het spel het resultaat te kunnen laten zien. Ideaal toch voor onze kindjes die bijna allemaal met schermen zijn grootgebracht.
Educatief
Naast de leuke experimentjes met water is er ook een groot deel educatie in Hidrodoe. Hoe ontspringt water bij de bron? Hoeveel water heb je nodig om bijvoorbeeld frisdrank te maken. Hoe werkt een duikboot? Allemaal zeer interessant voor onze kindjes. Maar wat nog belangrijker is de boodschap die we o.a. in de 4D-film meekrijgen. Dat we zorg moeten dragen voor het water. Want naast zuiver water is de mens ook verantwoordelijk dat er heel wat vervuiling is. En dat we dus zuinig en bewust met ons water moeten omspringen. Die boodschap is eigenlijk mooi verweven doorheen heel het centrum.
Water besparen
Maar hoe kun je nu eigenlijk samen met je kindjes de boodschap thuis in de praktijk omzetten? Dit kan soms door simpele ingrepen. Maar vooral door samen met het gezin bewust te zijn dat water kostbaar is. Want een duurzaam leven wordt belangrijker en belangrijker.
Hergebruik regenwater
Nieuwe huizen zijn verplicht om regenwater op te vangen. Het is bovendien gratis en hernieuwbaar! Door het water dat uit je dakgoten stroomt op te vangen in een tank, kun je in het huishouden al liters water besparen. Het regenwater kun je gebruiken om planten water te geven of de auto te wassen. Maar ook het toilet, wasmachine en andere toestellen waarvoor geen drinkwater nodig is, kan je op de regenwateropvang aansluiten. Zo bespaar je dagelijks enkele tientallen liters drinkwater.
Laat het water niet nodeloos lopen
Water laat je best niet nodeloos lopen uit de kraan. Sluit ze dus terwijl je je handen wast, je tanden poetst, je inzeept of shampoo op je haren doet in de douche, …. Verkies bovendien een douche boven een bad als je water wil besparen. Beperk het douchen ook tot 15 minuten. Dit is niet alleen goed als waterbesparing. Het is ook beter voor je huid. Maar ook waterbesparende douchekoppen van bv Grohe zorgen voor heel wat waterbesparing tijdens het wassen.
Geef tuin en planten ’s avonds water
Water verdampt en zeker als de zon er op schijnt. Geef daarom de plantjes en het gras best ’s avonds water. Bovendien werken de waterdruppels op een plant ook als een soort vergrootglas. Hierdoor is het mogelijk dat de bladeren verbranden als de zon hevig schijnt.
Spoel de vaat niet schoon
Spoel je borden niet schoon voor je ze in de vaatwasser stopt. Spoel je ze wel schoon, dan verdubbel je je waterverbruik voor het wassen van de vaat (en een vaatwasser is al zuinig in verbruik). Beschikt jullie afwasmachine over een ECO-modus, gebruik deze dan in plaats van het snelprogramma. Het duurt misschien wat langer, maar hij wast de vaat beter en verbruikt daarbij ook nog eens minder energie.
Q: Zijn jullie al eens naar Hidrodoe geweest? Of hebben jullie nog leuke waterbesparende tips?
Hidrodoe
Haanheuvel 7, 2200 Herentals
Disclaimer: Tickets voor Hidrodoe kochten we zelf aan, foto’s zijn uit eigen hand.