De afgelopen weken werden we op radio en TV warm gemaakt voor een programma over opvoeden nl ‘De wonderjaren’. Een onderwerp waar we als ouders toch wel dagelijks met te maken hebben. Woensdag 24 maart werd de eerste aflevering uitgezonden op één (VRT). Het programma wordt gepresenteerd door het duo, Siska Schoeters en Dieter Coppens, die zelf ook ouders zijn. We zaten zonder hoge verwachtingen voor TV en lieten de tips en tricks op ons afkomen.

Herkenbare onderwerpen

Elke aflevering van ‘De wonderjaren’ verwelkomen ze een BV met kinderen. In de eerste aflevering was acteur Sven De Ridder, die buiten de werkuren papa is van drie kinderen, de centrale gast. De centrale gast dient, toch in de eerste aflevering, als opstapje naar de verschillende onderwerpen die worden behandeld. Zo behandelde ze deze keer heel herkenbare onderwerpen. Naast de uren schermtijd, kwam ook het opruimen te spraken. Om de onderwerpen te bespreken is o.a. Steven Gielis van Zitdazo.be, één van de vaste experten.

Serieuze onderwerpen

Maar naast de herkenbare onderwerpen behandelen brengen ze in ‘De Wonderjaren’ ook serieuzere onderwerpen. Zo kwam in de eerste aflevering eetstoornissen naar voor. Een probleem dat tijdens heel de Covid-19 crisis toch wel enorm toegenomen is blijkbaar. Met de moedige getuigenis van Alice (12 jaar) werd duidelijk dat eetstoornissen niet zomaar een lichamelijke ziekte is maar een psychologische oorzaak heeft. Toch wel schrikken dat het zelfs bij zo jonge kinderen al de kop op steekt.

‘De Wonderjaren’ is zeker de moeite om te kijken. Niet dat het de oplossingen voor een goede opvoeding op een schoteltje aanreikt. Maar het geeft wel een handige tips die als leidraad in de opvoeding van jullie kindjes kan gebruikt worden.

Het programma is elke woensdag te bekijken op één, na thuis en op VRT NU.


Uitgelichte afbeelding: © VRT – Thomas Geuens

Hebben jullie of jullie kindjes nood aan een extra luisterend oor? Dan is er de kinder- en jongerentelefoon Awel. Zij zijn te bereiken op het nummer 102, of via chat op www.awel.be. Ook wij als ouders kunnen een extra luisterend oor verkrijgen via Tele-onthaal of op het nummer 106.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *