Voor het vijftiende jaar op rij wordt vandaag, 5 februari Safer Internet Day gevierd. Safer Internet Day is een wereldwijd evenement georganiseerd door de Europese Commissie. Het vindt elk jaar begin februari plaats om van het internet een ludieke, creatieve, leerrijke en veilige ruimte voor iedereen te maken.

Safer Internet Day in scholen

Vandaag, dinsdag 5 februari, trokken een honderdtal medewerkers van Proximus en Microsoft, die een opleiding van Child Focus hebben gekregen, vrijwillig naar meer dan 150 klassen in lagere scholen. Zij zullen meer dan 3000 leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar, op interactieve wijze, de troeven van het internet laten zien, maar ook de risico’s die eraan verbonden zijn. Hierdoor willen de vrijwilligers de jongeren alerter maken voor de valstrikken die het wereld wijde web heeft.

Youtube Kids

Eén van de valstrikken zijn de vele filmpjes met kindonvriendelijke content die op diverse sites te vinden zijn. Met de lancering van YouTube Kids in België en Nederland wil Google ook een handje helpen aan dat veiligere internet.

Want jonge kinderen hun gang laten gaan op het wereldwijde web is niet altijd het beste idee. Zo kunnen jonge kinderen al, via een paar kliks bij aanbevolen video’s op YouTube, de meest rare video’s bekijken. YouTube heeft hier een oplossing voor in de vorm van YouTube Kids. Deze app voor kinderen tot 13 jaar is vanaf vandaag beschikbaar in zowel België als Nederland.

Hoe werkt het?

De app werkt eigenlijk heel eenvoudig. Je kan hem in de eerste plaats installeren op Android-toestellen met Android 4.1 of hoger en iOS-toestellen met iOS 7 of hoger. Maar ook smart tv’s bieden ondersteuning voor deze app. Je kan de app vind je terug in de Play Store of App Store en installeer je zelf op je eigen smartphone of deze van je kind(eren). YouTube Kids gebruikt de account van de ouder om in te loggen.

Op die manier heb je controle over wat je kinderen bekijken. De kinderen zelf hebben een afzonderlijk account. Hierdoor is het voor hen niet nodig om een Google-account aan te maken. Je kan ook meerdere kinderaccounts aanmaken in de YouTube Kids app.

Via de instellingen van de app kan je vervolgens onder andere timers instellen voor de maximale schermtijd en contentfilters inschakelen. De video’s zelf zijn op hun beurt ingedeeld in vier categorieën: shows, muziek, leren, en ontdekken.

Ervaring

Met een dochtertje van zes jaar die graag YouTube filmpjes beziet was zo’n ouderlijk toezicht wel wenselijk. De YouTube Kids app werd dan ook op de smartphone geïnstalleerd. Het instellen verliep verrassend vlot. Opvallend is wel dat bij de app hier in België, er nog enkele taalproblemen zijn. Zo verschijnen er zowel video’s in het Frans, Engels als Nederlands. (geen idee of dit in Nederland ook zo is met Nederlands/Engels). De taalkwestie Frans/Nederlands is eigen aan België dus een oplossing lijkt er niet echt aan te komen. Gelukkig is de app zelflerend en door het kijken naar Nederlandstalige content zullen de voorgestelde video’s ook snel overschakelen naar onze landstaal.

Wil je toch nog meer controle over de filmpjes die je kinderen bekijken. Dan kan je in de instellingen aanduiden welke kanalen de kindjes mogen bekijken. Je kan dit trouwens instellen voor elk kind apart. Zo heeft iedereen zijn eigen favorieten. Zo staat bij de dochter hier o.a. het kanaal van de Efteling goedgekeurd maar ook De Zoete Zusjes en Ketnet.

TIP: Als je voor de eerste keer naar instellingen gaat (het slotje op het startscherm) is deze nog niet echt beveiligd. Je krijgt hier een eenvoudige rekensom te zien. Iets ouderen kinderen zullen deze waarschijnlijk zelf ook kunnen oplossen. Eens je in het instellingenmenu bent, kan je gelukkig een zelfgekozen pincode instellen zodat je kind niet zelf met de instellingen kan spelen.

Q: Zouden jullie de YouTube Kids app installeren op jullie smartphone/tablet? En welk zijn de favoriete YouTube kanalen van jullie kindjes?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *