Kinderen kennen hun eerste levensjaren een behoorlijke steile leercurve. Van hulpeloos, roze wezentje dat de eerste tijd alleen maar kan huilen, drinken en slapen naar een enigszins zelfstandig mini-mensje dat loopt en praat. Online, en door met andere ouders te praten, kun je veel te weten komen over wat een kind op een bepaalde leeftijd allemaal kan. Dit kan je ook onzeker maken. Bijvoorbeeld als het aankomt op zindelijkheid, zowel overdag als ’s nachts. Plast jouw kind nog wel eens in zijn of haar bed ’s nachts? Hieronder vind je tips om hem of haar te helpen af te komen van het bedplassen.
Wat is bedplassen?
Gemiddeld genomen zijn kinderen rond hun vierde of vijfde ’s nachts zindelijk. Tot die tijd hoort ’s nachts een keer in bed plassen er eigenlijk gewoon bij. Er wordt dan ook pas van echt bedplassen gesproken als een 5- of 6 jarige tenminste twee maal per week in bed heeft geplast gedurende de laatste drie maanden, of als een 7-jarige of ouder kind nog minimaal een keer per maand in bed heeft geplast gedurende het afgelopen halfjaar. Hoewel onderzoeken verschillende cijfers tonen, lijkt bedplassen in de leeftijd tot zeven jaar bij ongeveer tien procent van de kinderen voor te komen. Daarna daalt dat tot vijf procent. Jongens hebben over het algemeen vaker te maken met bedplassen dan meisjes.
Tips om je kind af te helpen van bedplassen
Er zijn diverse technieken en hulpmiddelen die je kind van het bedplassen af kunnen helpen.
Een van de belangrijkste zaken is kalm en geduldig te blijven. Onthoud dat een kind niet expres in zijn bed plast, terwijl jij je nachtrust zo hard nodig hebt. Een kind straffen vanwege bedplassen werkt contraproductief. Blijf je kind daarom vriendelijk en positief benaderen, en prijs hem of haar als het bed een nacht droog is gebleven. Verder kun je ook de zindelijkheid aanmoedigen door je kind geen luiers meer te laten dragen vanaf drie jaar, en kan het helpen je kind ’s avonds laat voordat je zelf gaat slapen of zelfs ’s nachts preventief wakker te maken om te laten plassen. Verder hebben veel ouders met bedplassende kinderen baat bij een plaswekker. Hierbij draagt het kind een speciale onderbroek met daarin een vochtsensor. Zodra hij of zij de eerste druppels vocht verliest, gaat er een wekker af. Hierdoor wordt het kind gewekt, en zal het in een reflex de plas ophouden en naar het toilet gaan. Ben je bang dat je kindje zo’n onderbroekje niet aan wil? Hoeft niet, er zijn allerlei sensoronderbroekjes voor plaswekkers met superleuke prints!
Waardoor kan bedplassen voorkomen?
Je zult wel eens de term ‘zindelijkheidstraining’ tegenkomen. Zindelijkheid is echter niet iets dat volledig te trainen is. Het is waar dat vanaf de leeftijd van ongeveer twee jaar, het zenuwstelsel voldoende ontwikkeld is om een volle blaas te kunnen voelen. Kinderen kunnen dan leren controle te krijgen over de blaas door hun bekkenbodemspieren te beheersen. Zindelijkheid is een zowel emotioneel als fysiek proces, dat jaren in beslag kan nemen. Vanaf de leeftijd van vier jaar zijn in principe wel alle voorwaarden aanwezig. Er spelen overigens ook nog allerlei andere factoren een rol, zoals erfelijkheid. Duurde het bij een van de ouders langer om zindelijk te worden? Dan is de kans groter dat dit ook bij het kind het geval zal zijn. Verder kan het ook een medische oorzaak hebben, of liggen emotionele problemen eraan ten grondslag.
Uitgelichte afbeelding: Daniela Dimitrova via Pixabay