Het klimaat veranderd en het is belangrijker dan ooit om zoveel mogelijk energie te besparen. Nu kan jij zelf je condensatieketel vervangen of zonnepanelen plaatsen maar ook je kinderen kunnen hun steentje bijdragen. Hoe maak je ze hiervan bewust? Er zijn verschillende manieren om je kinderen bewust te maken van het klimaatprobleem. In dit artikel geven we je 4 tips.

Dikke truiendag ook thuis

Op veel Belgische basisscholen is het al te zien: dikke truiendag. 1 dag in de week gaan de dikke truien aan en gaat de verwarming een paar graden lager. Dit heeft voornamelijk als doel de kinderen bewust te maken van de noodzaak van het besparen van energie. Trek de lijn van dikke truiendag daarom ook thuis door. Dit kan je op dezelfde dag doen als op school, zodat de cv-ketel de hele dag op een laag pitje kan blijven.

Maak heldere regels

Misschien doe je het al bij je kinderen: duidelijk aangeven wat de regels van het huis zijn. Zo niet dan is dit in ieder geval een goed idee om eens op te pakken. Door duidelijke regels te maken in huis is het voor kinderen helder wanneer ze goed bezig zijn of niet. Om energie te besparen kan je als regel instellen om de deuren goed dicht te houden of de verlichting uit te doen indien dit niet meer nodig is.

Zeer belangrijk: geef het goede voorbeeld

Maar welke traditie of regel je ook instelt: het is altijd belangrijk om zelf het goede voorbeeld te geven. De meeste kinderen zullen de regels liever niet gaan volgen en dit wordt gemotiveerd als jij je hier ook niet aan houdt. Doe daarom zelf wat je van je kinderen vraagt.

Geef beloningen als ze het goed doen

Mocht bovenstaande nou niet lukken, stel dan beloningen in. Door beloningen te geven voor goed gedrag, zal je je kinderen op een positieve manier iets bijleren. En de leukste manier om goed gedrag bij te houden is door middel van een beloningskaart met stickers. De deuren een week lang goed dicht gehouden? 1 sticker. De verwarming een keer verlaagd? Nogmaals een sticker. Beloof van te voren wat de beloning wordt. Denk hierbij aan een dagje naar de dierentuin of naar een pretpark, of een speelgoed.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *