We proberen onze kinderen zoveel mogelijk te leren over de natuur en goed te zorgen voor onze aarde. Ook op school wordt dit onze kinderen bijgebracht en is duurzaamheid in het leven een populair onderwerp van gesprek. Nu zijn er steeds meer scholen die lessen over duurzaamheid in de praktijk brengetn en zonnepanelen op het dak laten van de school plaatsen. Zo leren de kinderen niet alleen over zonne-energie, maar maken ze er ook daadwerkelijk gebruik van.

Hoe werken zonnepanelen?

Er wordt vaak gezegd dat zonnepanelen alleen energie opwekken als de zon schijnt, maar dit is een fabeltje. Zonnepanelen zetten zonlicht om in energie en zo wordt er ook energie opgewekt als het bewolkt is. Door gebruik te maken van zonnepanelen maak je gebruik van ‘gratis’ energie die door de zon wordt geboden. Er zijn verschillende soorten zonnepanelen, elk met hun eigen voordelen. Het dak waar de zonnepanelen op geplaatst worden, hoeft niet per se naar het zuiden gericht te zijn. Ook daken die zon opvangen vanuit andere richtingen, vangen genoeg zonlicht op om het om te zetten in energie.

Waarom zijn zonnepanelen interessant voor scholen?

Scholen hebben vaak een groot dak, waardoor er veel zonnepanelen geplaatst kunnen worden en er dus veel energie opgewekt wordt. Door de vele zonnepanelen op een schooldak, kan een school al gauw voorzien in zijn eigen energie. Daarnaast is er ook een groot educatief voordeel, omdat de school het juiste voorbeeld geeft aan de leerlingen en hun ouders. Zo draagt de school een steentje bij aan het verzorgen van onze aarde en geven ze tegelijkertijd een boodschap mee aan te volwassenen van de toekomst.
Het plaatsen van zonnepanelen is een grote investering, door de hoge kostprijs van zonnepanelen. Scholen kunnen vaak aanspraak maken op een subsidie van de gemeente, maar het is ook een leuk idee om een crowdfunding op te zetten. Laat opa’s, oma’s, vaders, moeders, ooms en tantes weten van het plan om zonnepanelen op het dak van de school te plaatsen en haal zo geld op. Dit is een leuke manier om de kinderen het concept van duurzame manier te leren en het ze over te laten brengen op mensen om hen heen.

Duurzaamheid: zonnepanelen in de les

Er zijn verschillende lesprogramma’s beschikbaar waarmee de kinderen alles te weten komen over duurzame energie en zonnepanelen. Ook zijn er afleveringen van televisieprogramma’s voor kinderen die over duurzame energie gaan en de kinderen goede informatie geven. Door ze mee te nemen in het proces van de komst van de zonnepanelen, worden ze zich bewuster van het bestaan van zonnepanelen en dat we zuinig moeten zijn op onze aarde.

Zonnepanelen thuis

Zonnepanelen zijn geschikt voor alle daken, dus ook voor jouw dak! Door te investeren in zonnepanelen belast je de natuur minder en zorg je voor een gezonde aarde voor de volgende generatie. Een crowdfunding voor de zonnepanelen op het dak van jouw woning is misschien gek, vraag in plaats daarvan een aantal offertes voor zonnepanelen aan bij verschillende bedrijven. Zo vergelijk je rustig de prijzen met elkaar en kies je de zonnepanelen die het best bij jou passen.


Uitgelichte afbeelding: Mayur Gala on Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *