Ieder jaar krijgt één op de vijf kinderen tussen 3 en 12 jaar luizen. De start van het nieuwe schooljaar is daarbij een piekperiode. Maar ook na elke schoolvakantie komt er een piek voor. Vaak wordt gezegd dat luizen te maken hebben met een slechte hygiëne, maar hier is geen oorzakelijk verband van gevonden. Natuurlijk is het belangrijk om bij het vinden van luizen deze snel te verwijderen. Het is niet alleen lastig voor jullie kindjes. Een snelle behandeling kan de overdracht ook stoppen.

Wat zijn luizen?

Wat zijn luizen nu eigenlijk? Luizen die bij mensen voorkomen zijn zuigende insecten die beetgaatjes in de hoofdhuid achterlaten. Die gaatjes zorgen voor jeuk. Luizen kunnen niet springen of vliegen, enkel kruipen. Ze verplaatsen zich van hoofd tot hoofd door elektrostatische aantrekking en door toeval.

Een luizenleven

Luizen voelen zich het meest thuis op de donkerste delen van je schedel. Ze zitten graag achter je oren, waar het lekker warm en vochtig is. En ze blijven graag dicht tegen de hoofdhuid. Laat die schaar dus links liggen, want je haar afknippen heeft weinig zin!

Iedereen kan besmet worden. Luizen verplaatsen zich via haar-haar contact, waardoor vooral kinderen heel vatbaar zijn. Er is geen verband tussen luizen en een gebrek aan hygiëne.

Hoe herken je luizen?
 1. Neet: Een vrouwelijke luis legt dagelijks tot 8 neten, gedurende iets meer dan 10 dagen.
 2. Nymf: Na 7 à 8 dagen wordt een neet een jonge luis (nymf). 7 tot 10 dagen erna wordt de nymf volwassen en kan ze zelf neten leggen.
 3. Volwassen luis: Voedt zich met menselijk bloed en kan 8 tot 24 uur overleven zonder voedsel en warmte.
 4. Dood: Na ongeveer 33-35 dagen sterft een luis.

Behandelen

Lotions worden gezien als de krachtigste oplossing bij luizen. Het nadeel hiervan is dat je nog dagen blijft rondlopen met vettig haar. Met Elimax Pure Power vetvrije lotion heb je dit niet. Deze lotion zorgt er niet alleen voor dat luizen verdwijnen, maar voorkomt ook vettig haar na het gebruik.

Het gebruik van deze lotion van Elimax zorgt er tevens voor dat de behandeling een stuk sneller is dan voorheen. Je masseert de lotion eerst in op droog haar en laat het daarna zo’n 10 à 15 minuten inwerken. Daarna was je de lotion in een mum van tijd uit. Na het gebruik is het haar tevens tot drie dagen beschermt tegen luizen.

De lotion bevat trouwens geen siliconen, parabenen en oliën. Die zijn namelijk moeilijk uitwasbaar, slecht voor het milieu en smeer je liever niet op je hoofd of dat van je kind. De lotion is gemaakt op waterbasis, werd dermatologisch getest en bovendien geschikt voor de meest gevoelige huidtypes. Je kan dus zonder zorgen de luizen bestrijden bij jullie kindjes.

Preventieve shampoo: eerste hulp bij luizenalarm

Als je weet dat 1 op 5 kinderen ieder jaar te kampen krijgt met luizen, waarom je kind dan niet beschermen wanneer er luizenalarm is op school? Controleer het haar van je kindjes bij elk luizenalarm. Geen luizen ontdekt? Dan kan je nog steeds de kindjes beschermen tegen deze insectjes.

Hiervoor heeft Elimax een beschermende shampoo. Deze shampoo zorgt net als de lotion voor een bescherming van drie dagen. En dit zelfs na één keer wassen. Naast de beschermende factor, wast en voedt de shampoo ook het haar. Je kan hem dus gebruiken zoals een gewone shampoo. Je hoeft dus geen andere shampoo te gebruiken na de behandeling.


Uitgelichte fotoWonderlane op Unsplash
Info: Elimax

1 reactie

 1. Novokid

  25 september 2019 op 17:14

  Bedankt voor het delen!

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *