De vakantie staat voor de deur, dus gaan veel kinderen op kamp, buiten spelen, avonturen beleven en … gebeuren er af en toe kleine ongelukjes. Een schaafwondje, een bult van ergens tegen te lopen, … Maar waar is dat flesje ontsmettingsmiddel nu toch gebleven? En waar liggen de pleisters ook alweer? Tijd om eens te kijken of je thuisapotheek nog volledig is en eventueel ook een kleine reisapotheek te maken voor wanneer jullie ergens naar toe gaan.
Handige tips
Iets wat je zeker wil in een thuisapotheek is overzicht. Niets is zo ergerlijk als een EHBOkoffer of -bak waar alles door elkaar ligt. Daarom deze handige tips.
- Bewaar alles in een handige EHBO-koffer of een doos of bak met vakjes.
- Medicijnen? Die houd je best gescheiden tussen deze voor volwassenen en die voor kinderen. Zo kan je je niet vergissen. Ook is het belangrijk om te kiezen voor een veilig plekje. Zorg er voor dat kindjes er niet bij kunnen. Zelfs niet met een trapje of een stoel! Doe het liefst ook nog op slot.
- Medicijnen hebben een vervaldatum. Controleer deze ook regelmatig, want na deze datum zal de werking niet meer optimaal zijn.
- Hang goed zichtbaar (bv op de ijskast) een lijstje met nuttige telefoonnummers (antigifcentrum, brandwondencentrum, huis- of kinderarts, wachtdiensten van apotheek en dokter…).
Thuisapotheek: wat zit erin?
Nu we weten hoe en waar we de thuisapotheek het best plaatsen is het ook belangrijk om te zien wat er nu juist in kan gestoken worden.
- Pleisters, véél pleisters (met of zonder figuurtjes)
- Steristrips en Steriele kompressen
- Niet-steriele kompressen of synthetische watten
- Niet-inklevende kompressen (om een grotere wonde of brandwonde te bedekken)
- Kleefband of Leukoplast
- Desinfecterende spray of lotion
- Betadinevloeistof (deze bestaan ook in éénmalige porties)
- Brandwondenzalf
- Pijn- en koortswerende middelen: paracetamol en ibuprofen (siroop en zetpillen of suppo’s)
- Schaar
- Tekentang
- Pincet (voor splinters e.d.)
- Digitale koortsthermometer
- Coldpack (bewaar deze wel in de diepvriezer en dus niet in de koelkast)
- Luizenkam en bijhorende luizenshampoo
- Voor de allerkleinsten: fysiologisch serum (voor het reinigen van neus en ogen) en een nagelschaartje. Ook handig is een reserve potje luierzalf
Reisapotheek
De thuisapotheek is natuurlijk belangrijk om Eerst Hulp Bij Kinderen te kunnen toepassen als er thuis iets voorvalt. Ga je op uitstap is het ook handig om snel de eerste zorgen te kunnen aanbieden. Want er is niet altijd een EHBO-post in de onmiddellijke omgeving. Maar wat neem je nu best mee, want met een hele EHBO-koffer zeulen naar een speeltuin is nu ook niet echt handig.
- Pleisters (ook altijd handig als je zelf een sneetje hebt in je vinger)
- Desinfecterende spray (om te wonde te reinigen)
- Tekentang (zeker handig als je gaat wandelen in een bos)
- Pijn- en koortswerende middelen: paracetamol en ibuprofen (zetpillen of suppo’s)
Nuttige telefoonnummers
Niet alle ongelukjes zijn even onschuldig. Het is dan ook belangrijk om bepaalde telefoonnummers goed zichtbaar of snel bij de hand te hebben in geval van nood
- 112 (Europees noodnummer voor hulpdiensten)
- 070 245 245 (Antigifcentrum)
- 0900 10 500 (Wachtdienst apothekers)
- 106 (Tele-onthaal)
Wil je meer weten over hoe je bv pleisters kleeft op een moeilijke plek, wanneer je best een arts raadpleegt of zelfs hoe je een baby kan reanimeren. Dan heeft Mama Baas samen met dokter Sofie Vanderoost een handig boek uitgebracht met name Eerst Hulp bij Kinderen.
Heb je nog vragen ivm de thuis- en/of reisapotheek dan kan je steeds terecht bij je apotheek of huisarts.
Disclaimer: Dit bericht bevat enkele affiliate links.
Uitgelichte afbeelding: Nathan Dumlao op Unsplash