Eindelijk! De vele regeltjes tijdens de COVID-crisis zijn zo goed als afgeschaft. We mogen terug heel wat meer dan de afgelopen twee jaar. Niet alleen voor de ouders een hele opluchting. Ook voor onze kindjes gaat een wereld vol plezier open. Met de paasvakantie voor de deur willen ze misschien wel een slaapfeestje met hun vriendjes organiseren. Maar zo’n slaapfeestje vergt wel iets meer voorbereiding dan een kinderfeestje thuis overdag. Daarom delen we graag enkele tips en ideeën met jullie om een succesvol slaapfeestje te organiseren.
Een slaapfeestje thuis organiseren: vanaf welke leeftijd?
Wat is de ideale leeftijd voor een slaapfeestje? Dat hangt natuurlijk van kindje tot kindje af. Het spreekt voor zich dat een slaapfeestje niet geschikt is voor de allerkleinsten. Maar vanaf een jaar of 8 is het wel doenbaar voor zowel de kindjes als de ouders. Ze kunnen dan al vlot zelf hun kleertjes aandoen, tanden poetsen, …
Hoeveel kindjes uitnodigen?
Een slaapfeestje is natuurlijk, in de eerste plaats voor de kindjes, heel gezellig. Maar voor de ouders kan het best vermoeiend zijn. Laat je dus niet gek maken en hou het clubje van uitgenodigde vriendjes klein. Is het het eerste slaapfeestje dat je organiseert? Dan zijn 5 kindjes, met jouw kindje erbij wordt het aantal dan 6, wel al een hele bende. Misschien een detail maar let er in ieder geval op dat je een even aantal kindjes hebt. Dit is niet alleen makkelijker om leuke spelletjes te spelen. Je wil als ouder natuurlijk niet dat een kind zich buitengesloten voelt. De kans daarop is met een even aantal kleiner.
Hoe laat begint het slaapfeestje?
Het zijn nog steeds kindjes dus maak het niet te laat. Dat een slaapfeestje in de namiddag start heeft zo zijn voordelen. Iedereen heeft de tijd om zich even te settelen en de slaapplekken klaar te maken. Je kan met de kindjes nog leuke activiteiten doen. Maar het leukste is natuurlijk de avond zelf! Want na het spelen heeft iedereen wel honger gekregen. Dus samen eten (en misschien ook klaarmaken) zorgt alvast voor een rustmomentje. Daarna misschien nog een filmpje en dan naar de slaapplek. Houd er rekening mee dat er altijd nachtbrakers zullen zijn die nog graag de dag overlopen met hun vriendjes. De dag erna zullen ze dan vast wel moe zijn. Dus laat je het slaapfeestje bijvoorbeeld eindigen in de voormiddag.
Voorbereidingen van een slaapfeestje
Een slaapfeestje organiseren vergt wel wat voorbereiding. Neem hier vooral de tijd voor. Tenzij je natuurlijk een organisatorisch talent bent. Maar door op tijd met de voorbereiding te starten voorkom je stress en kan je tijdig ingrijpen als er iets dreigt mis te lopen.
Hieronder vind je een aantal tips & ideeën voor de voorbereiding:
- Wat is een slaapfeestje zonder thema? Bedenk samen met je kindje een leuk thema? Een prinsessenfeest, een jungle party of bijvoorbeeld een voetbal thema. Met een thema kun veel kanten op. Je kan dan aan de hand van het thema de versiering in huis wat aanpassen. Maar ook de hapjes, drankjes en activiteiten kan je er helemaal op afstemmen. Tijd voor een feestje?
- De ruimte: Waar leg je de kindjes te slapen? Ga na of er een ruimte in huis is die groot genoeg is voor alle slaapplekken. Is het zomer en zijn de kindjes oud genoeg? En heb je bovendien een tuin? Dan is misschien een slaapfeestje daar wel een optie. Enkele tentjes, een kampvuur en de feestgangers hebben waarschijnlijk de tijd van hun leven.
- Slaapspullen: Naast slaapplek heb je bij zo’n feestje ook materiaal nodig waar de kindjes op gaan slapen. Hebben jullie zelf voldoende matrassen, luchtbedden, slaapzakken, dekbedovertrekken en kussens? Of misschien is het wel handiger dat de uitgenodigde kinderen dit zelf meenemen. Dan heeft elk kindje zijn eigen comfortzone om ’s nachts toch een beetje te slapen.
- Veel kindjes bij elkaar betekent ook veel lawaai, andere uren dat iedereen slaapt en wakker wordt. Zorg dat je samen met je kindje een aantal huisregels bespreekt. Denk aan het gebruik van smartphones, wat te doen als ze vroeg wakker zijn en het vaststellen van een uur dat het echt stil moet zijn.
- Slaaptijd: Spreek in de huisregels goed af wanneer iedereen naar de slaapplek moet. Laat ook iedereen nog eens naar het toilet gaan, de tandjes poetsen, zich opfrissen. Misschien is het dan ook wel leuk om een fijn zeepje van bv Rituals te voorzien in de badkamer. Want een lekker geurtje kalmeert toch wel.
- In tijden van sociale media is het misschien ook fijn om een Whatsapp– groepje of dergelijks aan te maken. Niet met de kindjes maar met daarin de ouders van de uitgenodigde kindjes. Handig voor vragen over extra (slaap)spullen, eventuele allergieën en leuk om foto’s van het slaapfeestje te delen met de andere ouders.
Q: Hebben jullie al eens een slaapfeestje voor je kindje(s) georganiseerd?
Uitgelichte afbeelding: Lidya Nada op Unsplash