Als kind van de eighties ben ik opgegroeid met Samson & Gert, Tik-Tak, de Grote meneer Cactusshow en … het Jeugdjournaal (op de Nederland). Voor kinderen was er op de openbare omroep nog geen aangepast nieuws voor kinderen/tieners. Gelukkig zijn tijden veranderd en heeft de openbare omroep het licht gezien en op Ketnet een actualiteitsprogramma voor kinderen geprogrammeerd nl. Karrewiet.

16 jaar Karrewiet

Waar in Nederland het Jeugdjournaal al bestond van in 1981 hebben we hier in Vlaanderen moeten wachten tot 2001, ofwel 20 jaar later. Toen de VRT op Ketnet begon met een eigen Ketnet-journaal, was ik de doelgroepleeftijd al ver voorbij. Toch kwam met het zappen af en toe Karrewiet op de buis. En zeker de laatste twee jaar met een dochter in huis staat Karrewiet geregeld op. Want het moet gezegd: het Ketnet-journaal is een verrijking. Vooral de manier waarop het nieuws gebracht wordt op een verstaanbaar niveau voor jonge kijkers. En dit ook op moeilijke momenten, zoals een zware aanslag. Dan slagen zij erin om al die gruwelijke info duidelijk te brengen, zonder de jonge kijkers onnodig bang te maken of te betuttelen. Precies zoals het Nederlandse Jeugdjournaal maar dan net iets anders. Niet met een presentator maar met flitsende filmpjes voorzien van een offscreen voice.

Welkom Jelle en Mariam

KarrewietMaar na 16 jaar is het tijd voor verandering. Karrewiet krijgt nu ook zijn nieuwsankers. Een man en een vrouw met flink wat journalistieke ervaring op zak, Jelle en Mariam. Zij zullen elkaar regelmatig afwisselen in het vernieuwde Ketnet-journaal. Sinds de start op de eerste schooldag, keken we regelmatig met de dochter van zes naar het vernieuwde Karrewiet. Waar het in het begin duidelijk nog wennen was voor de tv-ankers. Loopt het nu toch redelijk vlot. Presenteren doen ze trouwens niet in een saaie nieuwsstudio. De Ketnet-ankers presenteren het nieuws voor een blue screen. Hierop worden de items die behandelend worden extra info krijgen achter de presentatoren.

’t Is een must voor kinderen

Voor veel ouders is het nog steeds een dilemma. Moet je je kinderen sparen van al die gruwel in de wereld en laten spelen in en met hun eigen fantasie? Of mogen ze al weten wat er reilt en zeilt in de (soms wel gruwelijke) wereld? Waarover ze eigenlijk ook wel op school over leren! De oplossing ligt voor de hand nl.: Karrewiet. Ze brengen in dit “Jeugdjournaal” een gezonde mix van kindvriendelijke topics en wereldproblemen. En dit alles op een, voor kinderen, verstaanbare luchtige manier. Zoals hadden ze deze week items over vlogger Acid, maar ook over het verschrikkelijke ongeluk met een trein en kindjes in Nederland. Maar ook over hun idolen zoals Ariana Grande.

Karrewiet is daardoor niet alleen geschikt voor jonge tieners, maar ook voor kindjes vanaf een jaar of vijf. Wij zijn hier alvast fan van het vernieuwde Karrewiet.

Karrewiet: van maandag tot vrijdag om 17u55 op Ketnet, met dagelijkse updates in de Karrewiet-app. Wil je een aflevering herbekijken dan kan dit op de website van Ketnet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *