De Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) houdt heel de maand augustus een sensibiliseringscampagne rond het gebruik van kinderzitjes in de wagen. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat 2/3de van de (groot)ouders hun kinderen niet correct vast klikken in de wagen. En maar liefst 1 op 10 zet zijn kinderen zelfs niet vast in de auto. Er zijn hiervoor verschillende redenen aangehaald zoals bijvoorbeeld de korte afstand, het niet goed weten hoe, vergetelheid, … Het blijft dus belangrijk om de aandacht te vestigen op het correct gebruik van kinderzitjes in de wagen. Samen met het VSV willen we deze maand dan ook mee deze boodschap uitdragen. Want het veilig vervoer van onze kindjes in de wagen, ligt ons nauw aan het hart.
Keuze van het kinderzitje
De keuze van het juiste kinderzitje is heel belangrijk. Er bestaan namelijk heel wat aangepaste kinderzitjes en dit naargelang de leeftijd en het gewicht van de kindjes. Het is dus steeds belangrijk om het juiste zitje in je auto te hebben staan om jullie kindjes veilig te vervoeren. De kinderzitjes zijn opgedeeld in verschillende groepen gaande van 0 tot 3.
Groep | Gewicht | Leeftijd | Lengte |
groep 0
groep 0+ |
Tot 10kg
tot 13kg |
tot ongeveer 1 jaar
tot 12 à 15 maanden |
40 – 85cm |
groep 1 | 9-18kg | 12 maanden tot 4 jaar | 80 – 105cm |
groep 1/2/3 | 9-36kg | 12 maanden tot 12 jaar | 80 – 135/150cm |
groep 2/3 | 15-36 kg | van 3,5 tot 12 jaar | 105 – 135/150cm |
Reiswieg
Naast kinderzitjes zijn er voor baby’s ook reiswiegjes beschikbaar die mogen gebruikt worden in de wagen. Hierbij moet je enkele duidelijke regels nakomen en kijken of ze al dan niet geschikt zijn.
- De reiswieg moet verplicht gehomologeerd zijn voor gebruik in de wagen.
- Ze kan gebruikt worden vanaf de geboorte tot 10 kg.
- Net als autozitjes klik je de reiswieg, volgens de gebruiksaanwijzing, op de achterbank van de wagen vast met de veiligheidsriem van de auto. Sommige modellen leveren speciale riemen mee. Zorg er ook steeds voor dat de veiligheidsriempjes om het kindje vast te maken in de wieg zelf goed vastzitten.
- LET OP: Een reiswieg biedt in geval van een frontale botsing, minder bescherming dan een babyzitje tegen de rijrichting.
Zitjes voor baby’s tegen de rijrichting (groep 0 en 0+)
Onze pasgeboren baby’s vervoeren we altijd in een aangepast zitje. Deze zijn te vinden in de groep 0 of 0+. Deze zitjes worden steeds tegen de rijrichting in geplaatst. Ook hier zijn enkele belangrijke dingen waar we moeten opletten.
-
Een zitje van groep 0+ is langer bruikbaar dan eentje van groep 0. Hierdoor zijn deze ook iets veiliger.
-
Plaats steeds het babyzitje dat gekeurd is als i-size-zitje of als zitje voor gebruik tot 13 kg verplicht tegen de rijrichting in de wagen. Bij een botsing vangen het nekje of het hoofd de klap niet alleen op, maar zal de impact verdeel worden over het hele lichaam.
-
Een babyzitje tegen de rijrichting mag zowel voorin als achterin geplaatst worden. Plaats je het voorin zorg dan steeds dat de airbag wordt gedeactiveerd. Lukt dit niet, dan plaats je het zitje op de achterbank.
-
Zitjes voor baby’s zijn geschikt voor kindjes tot 13 kg. Steekt het hoofdje echter al vroeger boven de rugsteun uit dan dien je over te schakelen naar een zitje van groep 1.
-
Gebruik dit stoeltje alleen voor vervoer in de auto. Dit omwille van de gezondheid (geen voorkeurshouding creëren, risico op afplatting van het hoofdje) van de baby.
Groep 1: Autostoeltje in of tegen de rijrichting
Dit is een autostoel met rugleuning waarbij het kind nog vastgemaakt is met eigen riempjes. Deze zijn geschikt voor kinderen van 9 tot 18 kg. Afhankelijk van de keuring mogen deze enkel op hun eigen specifieke manier worden geïnstalleerd. Dit met of tegen de rijrichting in. Controleer dit dus zeker in de handleiding van het specifieke stoeltje. Ook hier gebruik je het zitje tot het aangeduide maximumgewicht. Steekt het hoofdje reeds vroeger boven de rugleuning uit dien je wel al over te schakelen op een groter model.
Groep 2 & 3: Autostoel in de rijrichting
Vanaf dat kindjes zo’n 3 jaar zijn en de 18kg bereikt hebben, schakelen we als (groot)ouders weer over naar een nieuwe groep van kinderzitjes. Na groep 1 komt logischer wijs een stoel van groep 2. Al zijn hier uitzonderingen op, waar we later op terug komen.
- Groep 2: Dit zijn autostoeltjes met rugleuning waarbij het kind is vastgemaakt met de vaste driepuntsautogordel. Deze zijn geschikt van 15 kg tot 25 kg of van ongeveer 3 tot 6 jaar
- Groep 3 kinderzitjes zijn dan weer zonder rugleuning (ook wel verhoogkussens genoemd) waarbij het kind is vastgemaakt met de driepuntsautogordel. De zitjes zijn geschikt voor kindjes van 22 tot 36 kg of van ongeveer 6 tot 12 jaar.
- Omdat het kind hoger zit op deze stoeltjes, past de gordel beter.
- Overschakelen naar een autostoel van groep 2 naar groep 3 kan als je kindje minstens 110 cm groot is en minimum 15 kg weegt. De autostoel met rugleuning (groep 2) blijft toch nog steeds de beste keuze. Hierbij genieten stoeltjes met hoofdsteun en zijsteunen (sidewings) een betere bescherming bij zijdelingse aanrijdingen.
- Laat kindjes ook tot zo’n 1m50 op een verhoogkussen zitten. Deze zijn veelal geschikt van 15 tot 36 kg.
Overlappende groepen (0,0+, 1/2/3, …)
Naast zitjes die apart per groep zijn, bestaan er ook speciale zitjes die geschikt zijn voor verschillende op één volgende groepen. Met deze stoeltjes kun je een langere periode overbruggen. Let wel op dat er vaak compromissen gemaakt dienen te worden die de veiligheid niet altijd ten goede komen. Veelal worden deze stoeltjes gebruikt als stoeltje in een tweede auto of bij de grootouders.
Beloofd: Klik je oogappel steeds veilig vast
Om de sensibiliseringscampagne kracht bij te zetten heeft het VSV dan ook een speciale campagnesite gelanceerd. Op de site kan je aan de hand van een eenvoudige check het juiste type kinderzitje te weten komen voor het kindje dat je wil vervoeren met de wagen. Telkens ook met wat extra info.
Omdat nog zo weinig mensen hun (klein)kinderen nog steeds niet of verkeerd vastmaken in de wagen start het VSV vanaf vandaag met een brede bewustmakingscampagne. Durf dan ook jezelf eens in vraag stellen of je wel je (klein)kindje goed vastmaakt in de auto. Maar durft dit ook duidelijk te maken aan de grootouders, peter en meters,… die (soms) je kinderen vervoeren met hun wagen!
Crashtest
Nog niet overtuigd? Bekijk dan zeker onderstaand filmpje waar je duidelijk het verschil ziet tussen een kindje dat is vastgemaakt in een kinderzitje en een kindje dat los op de achterbank zit.
Q: Maak jij je kindje(s) steeds goed vast in de wagen? En beloof je dat steeds te doen?