Iedereen kent het bordspel Monopoly wel. Al jaren spelen we met hondjes, hoedjes, autootjes en kruiwagens om de beste straten te bemachtigen. En sinds 1995 kunnen we dit ook digitaal op de consoles of PC. Nadeel van deze digitale versies is dat je Monopoly niet mee kunt nemen zoals de reisedities van het populaire spel. Maar met Monopoly voor de Nintendo Switch komt daar een einde aan!
Monopoly
Monopoly kan je wel bijna de grondlegger van de bordspellen verklaren. Het populaire spel kent al talloze fysieke versies en is in maar liefst 26 talen verkrijgbaar. Zo heb je naast de klassieke versie bv ook een junior editie, eentje voor de Star Wars-fans of een editie met Mario in de hoofdrol. En de nieuwste editie is er eentje voor de ‘valsspelers’ onder ons (maar daar hebben we het binnenkort nog wel over).
Het doel van het spel is een monopolie op te bouwen, wat spelers kunnen doen door zo veel mogelijk straten op te kopen (en daarop huizen en hotels te bouwen). Iedere speler die in een straat verblijft, moet de eigenaar van die straat huur betalen. De straten zijn verdeeld in groepen van drie (of twee) straten. In veel buitenlandse versies zijn het straten in de hoofdstad van het land, maar vaak ook zijn het straten in verschillende steden, wat de groepsindeling logischer maakt.
De straten van het bordspel reflecteren iets van de landen waarin het verkocht wordt. De duurste straat op de Belgische editie is de Brusselse Nieuwstraat. In de Nederlandse versie van het bordspel is dit de Kalverstraat, een bekende winkelstraat in Amsterdam.
Monopoly voor Switch
Voor deze versie hebben Hasbro en Ubisoft de handen in elkaar geslagen. Een goede zet want de Nintendo Switch leent zich namelijk bijzonder goed voor partygames en Monopoly is dat natuurlijk bij uitstek. Waar je normaal gesproken een bord moet uitvouwen en al het geld moet verdelen, zet je nu je Switch aan en je bent al bijna klaar om te spelen.
Leuk aan de versie voor de Swith is dat je het spel zowel in TV modus, als in Tabletop modus kan spelen. Je kan hierdoor het spel letterlijk overal en altijd spelen of hervatten. Dus als je ergens op visite gaat en je wil een potje Monopoly spelen, gooi je je Switch op tafel en kun je met de Joy Con controllers aan de slag. Bovendien pakt het veel minder plek in als het standaard Monopoly-bord en al het bijkomende geld.
Los van dat er geen fysiek bord is, is de gameplay toch een beetje verschillend. De basis is hetzelfde als het klassieke game, dus iedereen kiest zijn pion (waar er talloze van zijn vrij te spelen) en gaat vervolgens op pad om de baas der huurbazen te worden. In tegenstelling tot de fysieke versie dobbelen je nu door met de Joy Con controller te schudden (of een knop van de Pro Controller in te drukken). Je pion verplaatst zich vervolgens vanzelf over het spelbord.
Daarnaast heb je de keuze uit twee verschillende soorten spelbord: de klassieke versie en de Living Boards. Deze laatstgenoemde heeft tal van extra’s zoals geluiden en animaties. Denk hierbij aan sirenes en zwaailichten als je de gevangenis in moet. En ja hoor, bij dit tafereel beland je ook een daadwerkelijke in een cel op het spelbord. Bij deze levende borden kan je kiezen uit de thema’s spookstad, pretpark en stad.
Regels?
Naast de levende borden is deze digitale versie van het bekende spel op behoorlijk wat gebieden net even wat anders dan zijn traditionele kartonnen broertje(s). Het geld wordt automatisch verdeeld in het begin waardoor niemand de taak van bank op zich hoeft te nemen. Van zodra iemand op een straat komt, krijgt diegene de mogelijkheid om te kopen voor de vraagprijs of een veiling te starten. Bij deze extra mogelijkheid wordt de straat dan per opbod verkocht en kan je deze dus vele malen goedkoper aanschaffen. Echter kan zo’n veiling behoorlijk wat tijd in beslag nemen. Maar het geeft wel extra mogelijkheden aan het spel.
Een uitdaging waar de makers van deze digitale versie voorstonden waren de regels. Iedereen speelt namelijk met eigen Monopoly-regels en de officiële regels zijn vaak ver te zoeken. Maar gelukkig is er bij deze editie een enorm scala aan regels voorhanden.
Bij deze digitale variant Monopoly heb je de mogelijkheid om heel wat regels aan te passen. Je kiest een mogelijk einddoel, bijvoorbeeld de eerste die 500 euro huur incasseert wint, de eerste die een hotel bouwt wint of natuurlijk de eerste die faillissement aanvraagt verliest. Daarnaast kan je tevens de regels compleet naar eigen hand zetten. Er is zelfs een mogelijkheid om gebruik te maken van hulpkaarten.
Deze kaarten geven iedere speler bepaalde voordelen. Of biedt het de mogelijkheid om een andere speler te benadelen. Denk dan aan het afpakken van een straat of het eenmalig mogen verplaatsen van je pion naar een willekeurige plek op het spelbord. Gelukkig zijn deze kaarten beperkt tot maximaal drie per spel.
De versie voor de Switch biedt heel wat mogelijkheden. Zo kan je tegen de computer spelen, maar toch blijft het, het leukst wanneer je met anderen speelt. Zo kan je Monopoly voor de Switch offline spelen tot zes spelers maar heb je ook de mogelijkheid om online te spelen.
Oordeel
Het spel moet het niet direct hebben van de AI of de verbluffende graphics. Maar de mogelijkheden die de game op de Switch biedt maken het een plezier om te spelen. Je hebt de keuze uit verschillende borden, waarvan de levende borden erg vermakelijk en goed vormgegeven zijn. Boverdien zijn er talloze pionnen vrij te spelen. Ook leuk is dat je de regels compleet naar eigen hand kan zetten waardoor je telkens een nieuwe uitdaging om het spel winnend af te sluiten.
Ondanks de singleplayer modus is het toch net het fijnste wanneer je Monopoly met zijn allen op de bank zit te spelen. De online functie is een leuke toevoeging, maar mist volgens ons toch de interactie die net zo belangrijk is bij dit soort bordspellen. Hier thuis zijn we alvast fan van deze Monopoly-versie en wordt dan ook regelmatig gespeeld als het weer net iets minder is buiten.
Monopoly voor Nintendo Switch is verkrijgbaar bij o.a. Bol.com, Game Mania.
Disclaimer: Dit bericht bevat affiliate links.