Kinderen hebben heel wat vrienden en kennissen. Maar soms voelen ze zich toch nog alleen. Het is dan fijn dat ze iemand hebben waarbij ze terecht kunnen. Een soort beschermengel, zeg maar. Iemand waarbij ze terecht kunnen. Want zich alleen voelen heeft soms een oorzaak bv het verlies van een dierbare en het verdriet daarrond. Gelukkig zijn er ook nog prachtige boekjes om rond deze thema’s te werken.

Rosa en het vriendschapsengeltje

Rosa gaat sinds kort naar de peuterspeelzaal. Ze heeft het erg naar haar zin, vooral op de speelplaats. Het liefst gaat ze de hele dag van de glijbaan. Maar soms voelt Rosa zich erg alleen, ook al zijn er genoeg andere kindjes. Op zulke momenten heb je een bijzonder iemand nodig om je minder alleen te voelen. Gelukkige weet vriendschapsengeltje Frederik precies hoe Rosa zo iemand kan vinden!

Recensie

Lucinda Riley kennen de mama’s wel van de reeks ‘De Zeven Zussen‘. Samen met haar zoon Harry Whittaker schrijft ze ook kinderboeken in de reeks Beschermengeltjes. ‘Rosa en het vriendschapsengeltje‘ is hierin het tweede deel. Een prachtig geïllustreerd voorleesboek voor kinderen vanaf 5 jaar.

Rosa is een opgewekte kleuter. Ze gaat graag naar school en de glijbaan is haar favoriete speeltuig. Tot de juf op een dag vraagt om een tekening van het gezin te maken. Dit maakt Rosa een beetje droevig. Haar mama is namelijk kort na de geboorte van Rosa ziek geworden en overleden. Omdat ze geen mama meer heeft wil ze haar tekening niet op het prikbord. Dit uit schrik dat de andere kinderen haar zouden uitlachen. Met een niet zo fijn gevoel gaat ze naar huis. Voor het slapengaan zegt ze: voelde ik me maar niet zo alleen … Een signaal dat tot bij Frederik komt, het beschermengeltje. Hij ziet dat Rosa verdrietig is en zorgt voor een oplossing …

De thema’s rouwen en verdriet zijn heel herkenbare thema’s. Doch zijn ze niet altijd even makkelijk om over te spreken met kinderen. Maar ook kinderen hebben het hiermee soms moeilijk. Het is niet altijd even evident om er als kind mee om te gaan. Daarom is het belangrijk om er samen met kindjes over te praten. Dankzij dit verhaal kan je niet alleen kindjes die met de thema’s te maken krijgen gaan steunen, maar ook kindjes uit bv de klas helpen om met het verdriet van hun vriendje om te gaan.

De Beschermengeltjes-serie lijkt me dan ook zeker de moeite waard om op te nemen in de (school)bibliotheek. Maar ook in de boekenkast thuis zou het een mooie aanvulling zijn. Zo kan er aan de hand van deze verhalen kan er mooi gewerkt worden rond verschillende emoties die kinderen tegenkomen in hun leven.

ISBN: 978 94 016 1388 0 | Auteur: Lucinda Riley & Harry Whittaker | Illustraties: Marie Voigt | Uitgeverij: Xander | Pagina’s: 54 | Leeftijd: vanaf 5 jaar | Te koop bij bv. Standaard Boekhandel en Bol.com


Disclaimer: Dit bericht bevat een product/dienst, welke wij ontvingen van een bedrijf. Ook bevat dit bericht enkele affiliate links.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *