Nu ouders verplicht moeten thuiswerken en kleuterscholen de deuren hebben gesloten, is er het risico dat jonge kinderen worden geremd in hun ontwikkeling. Ouders moeten nu niet ineens kinderjuffen worden, maar het blijft aangeraden om hen ook thuis in hun ontwikkeling te ondersteunen. Gelukkig zijn er een aantal eenvoudige manieren om dat op een leuke manier te doen.
# 1. Een speeldoos met dagelijkse spulletjes
Bij kleuters hoef je gelukkig niet al te veel schrik te hebben. Leerachterstand zullen ze niet boeken en het gaat er voornamelijk om dat ze al spelend leren. Sensopatisch spel is daarbij een aanrader. Het is een speeltafel of een speeldoos waar verschillende objecten inzitten en waarmee ze kunnen spelen en experimenteren. Elke dag kan je opnieuw andere spulletjes in de bak steken waaraan ze mogen voelen, ruiken en spelen. Dit gaat bijvoorbeeld van gedroogde pasta tot wasknijpers en keukenspullen. Gebruik natuurlijk alleen spulletjes waarmee ze zich niet kunnen verwonden of die geen vlekken achterlaten, want het blijft heus niet allemaal in de doos zitten.
# 2. Een dagelijkse speelactiviteit
Je kleuter hele dagen voor de televisie zetten is geen goed idee. Een volledige dag zelfentertainment zal ook niet lukken, dus probeer dagelijks toch een uurtje vrij te maken om samen te spelen. Zorg dat het niet eentonig wordt en bied elke dag opnieuw een andere speelactiviteit aan. Via speelbank.be, een initiatief van het VVSG, vind je eenvoudig activiteiten terug. Je kan zelfs een selectie maken op basis van de spulletjes die je in huis hebt. Dat moet niet heel veel werk vergen. Het kan bijvoorbeeld ook gaan om het maken van fruitbrochettes, samen een bloem verven of een spelletje ochtendgymnastiek. Probeer wel afwisselend verschillende ervaringsgebieden aan te spreken en lees ook af en toe eens voor.
# 3. Kleurplaten en spelen op de tablet
Je zal niet het volledig dagdeel actief met je kind bezig kunnen zijn en daar hoeft niks mis mee te zijn. Kleuters kunnen zich ook perfect op hun eentje bezighouden, op voorwaarde dat je hen natuurlijk voldoende afwisseling geeft. Print een stapeltje kleurplaten uit en laat de kleuter er elke dag opnieuw een aantal uitkiezen. Moedig je kleuter ook aan om zelf aan te geven waarom ze specifiek voor die kleurplaten kiezen. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een computer, printer en zwarte inktpatronen. Wissel het kleuren ook eens af met een spelletje op de tablet. Download wel niet zomaar elke app want die zijn lang niet allemaal even geschikt voor kleuters. Onder andere Wepboek, Nippertje en de app van Kapitein Winokio zijn zeker goede keuzes.
# 4. Ga het gesprek aan
Kleuters hebben ongelofelijk veel nood aan structuur en worden door de maatregelen nu plots overstelpt met vragen. Vragen die je wel moet beantwoorden. De Vlaamse Overheid heeft richtlijnen opgesteld over hoe je met kinderen over het coronavirus moet spreken. Door open het gesprek aan te gaan blijf je ook de sociale vaardigheden van je kinderen aanspreken, zeker als ze je ook zelf vragen mogen stellen. Je kan hun sociale vaardigheden overigens ook op andere manieren stimuleren, bijvoorbeeld door een brief te schrijven voor ome Frank in het rusthuis of door even te skypen met tante Charlotte.
Uitgelichte afbeelding: Esi Grünhagen via Pixabay