De digitale wereld is een enorme doolhof waar we als volwassenen soms al eens de weg in kwijt zijn. We voelen ons wel eens een dinosaurus in de online leefwereld van onze kinderen. Maar hoe gaan we daar goed met om bij onze kleuters? Kunnen we ze verbieden om op de smartphone of tablet te spelen? Of laten we ze gewoon doen zonder restricties? We geven jullie vijf tips om je kleuters te begeleiden in de (wonderlijke) digitale wereld.
Hou de schermtijd in het oog
Je kleuters onbeperkt gebruik laten maken van smartphone of tablet raden we zeker niet aan. In tegendeel zelfs. Kleuters dienen ook gewoon ‘offline’ te spelen. Daarom raden we aan om de schermtijd te beperken voor onze kleutertjes. Zeker omdat de oogjes van onze jonge kindjes rust nodig hebben. Las dus zeker na 20 minuten een rustmoment in. Ook minstens een half uur voor het slapen gaan is het gebruik van schermen af te raden. Om de schermtijd te beperken zijn er ook verschillende apps beschikbaar en ook iOS en Android hebben ingebouwde functies om schermtijd te beheren.
Goochel je schermen weg
Verveling is een lastig beestje. Je grijpt als ouders dan al eens snel naar tablet of smartphone. Het is een magisch doosje waar je van alles mee kunt doen: bellen, filmpjes zien, muziek beluisteren, spelletjes spelen, … Wil je de verleiding van deze schermen beperken is het misschien handig om deze weg te steken in een kast of schuif. Om de zin in smartphone of tablet te verkleinen leg je alternatieve best duidelijk zichtbaar. Denk dan aan bijvoorbeeld gezelschapsspelletjes, speelgoedautootjes, poppen, …
Maak duidelijke afspraken
Als je met tieners afspraken maakt over het gebruik van smartphone, tablets en spelconsoles. Dan is het zeker aan te raden om dit ook met kleuters te doen. Zo leren ze van jongs af aan dat er ook meer is dan schermen alleen. Dankzij de afspraken met jullie kleutertjes kan je al mogelijke problemen in de lagere school met huiswerk maken voorzijn. Naast afspraken over schermtijd, is het ook belangrijk om je kind te laten weten welke apps ze mogen gebruiken.
Selecteer goede apps
Er zijn 1000’en apps beschikbaar in de Appstores. En deze zijn zeker niet allemaal geschikt voor kinderen. Bij sommige apps staat er tegenwoordig ook een leeftijdsindicatie bij. Maar hoe kies je nu de geschikte app? Kijk naar wat je kleuter interesseert. Zo kan je kiezen uit heel wat educatieve apps. Kijk dan ook zeker naar de reviews van de desbetreffende apps. Ben je nog niet helemaal overtuigd, dan kan je zeker ook de app zelf eens testen.
Eén van de apps die ook bij ons op de tablet staat is YouTube Kids. Een speciale versie van de gekende YT-app, maar dan speciaal voor jonge kinderen. Hiermee krijgen de kindjes, naar gelang de leeftijdscategorie, filmpjes aangeboden die voor hun geschikt zijn.
Samen met je kind op ontdekking
Kleuters zijn nog jong om echt zelfstandig op smartphone of tablet te ‘spelen’. Het is dan ook belangrijk om ze goed te begeleiden in de eerste stappen in de grote digitale wereld. Leg goed uit wat ze op het scherm kunnen zien, hoe ze een filmpje opstart of hoe een bepaald spelletje werkt. Je kind leert steeds bij en jij als ouder, ziet dan ook hoe je kindje ermee omgaat. Zo groeien jullie samen om in de digitale wereld.
Uitgelichte afbeelding: Robo Wunderkind op Unsplash