Anno 2015 groeien er alsmaar meer kinderen op in een niet-standaard gezinsvorm. Zo groeien er heel wat kinderen op in een zogenaamd “roos gezin”. Ze hebben twee mama’s of twee papa’s. Ook stijgt het aantal eenouder- en samengestelde gezinnen enorm. Kinderen zitten ook op jonge leeftijd al met enorm veel vragen. En het is niet altijd makkelijk als ouder of leerkracht om hierop te antwoorden en hier mee om te gaan. Toch is het belangrijk dat kinderen van jongsaf aan leren omgaan met die diversiteit in gezinnen.

Maar het is niet enkel bij ouders en leerkrachten dat het soms moeilijk is om met deze situaties om te gaan. Ook media en dergelijke hebben soms nog moeite  met deze samenlevingsvormen. En ook in kleurboeken en boeken vind je meestal nog de standaardgezinsvorm terug. Het Nederlandse COC Limburg wil aan de hand van een kleurboek dit fenomeen doorbreken. Hopelijk kan dit onderwerp niet alleen in Nederland bespreekbaar worden in kleuter- en lagere scholen maar ook in België.

“Every colour of the rainbow”

Met dit kleurboek wil COC Limburg eigenlijk een taboe doorbreken en ook andere gezinsvormen in kleurboeken aan bod laten komen. Op een speelse manier kan je als ouder of leerkracht dit onderwerp bespreekbaar maken bij je kinderen. Met kleurplaten van o.a. Kristien Joly, Anouk Vermeulen en Jan de Wolf maken kinderen kennis met gezinnen die bestaan uit twee papa’s of twee mama’s, alsook samengestelde gezinnen, … De tekeningen doen kinderen vragen stellen waar je dan als leerkracht of ouder kan op antwoorden.

Ook bij de dochter in het peuterklasje was er een vriendje met twee mama’s en ik merkte zelf bij haar dat ze er geen enkel probleem van maakte. Want die twee mensen zien elkaar graag en dat is het belangrijkste in de ogen van haar. Al is het wel belangrijk als ouders en leerkrachten dat je dergelijke gezinsvormen zeker niet gaat afbreken.

Het kleurboek bevat een twaalftal tekenen met verschillende onderwerpen en voor verschillende leeftijdscategorieën. Ze zijn groot genoeg zodat ze makkelijk in te kleuren zijn. Het enige spijtige is de papierkeuze van dit kleurboek. Glanzend papier is niet echt handig om bv te kleuren met waterverf of wasco’s. De kleurplaten hadden beter gedrukt geweest op gewoon papier zoals we dit kennen van de standaardkleurboeken. Het ideale is in mijn ogen dan ook de tekeningen kopiëren en ze dan laten inkleuren. Zo blijft het kleurboek ook mooi en kunnen tekeningen meerdere keren gekleurd worden.

Het kleurboek “Every colour of the rainbow” is een prachtig initiatief van COC Limburg en dient zeker verder ondersteunt te worden in de scholen. Al zal het onderwerp voor sommige ouders en leerkrachten nog wel wat achterdocht opwekken. Dit kleurboek is te koop via http://www.pinktix.nl/

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *