De winter staat om de hoek. In het winterseizoen is het eerder donker, kouder en er valt wellicht sneeuw. Veel mensen zijn geneigd om de verwarming op zijn hoogst te zetten en heel de dag onder de deken te liggen. Ook kinderen komen minder buiten in de winter. Lees in dit artikel een aantal handige tips voor ouders, om in de winter toch plezier te hebben met de kinderen.

Blijf lekker thuis

Het is winter en het is koud, blijf dan lekker binnen. Voor kinderen is er in huis genoeg plezier te beleven. Laat ze bijvoorbeeld een groot fort bouwen van kussens en dekens. Dan zijn ze even bezig en blijven ze ook lekker warm. Daarnaast vinden kinderen het ook leuk om thuis voor de buis een film te kijken. Zet een leuke film op, maak wat popcorn, pak een paar dikke dekens voor de kinderen en het kijkplezier begint. Puzzels en leuke bordspellen brengen vaak ook plezier voor het hele gezin.

Uitstapjes bij slecht weer

Er zijn genoeg opties om met je kinderen op stap te gaan bij slecht weer. Binnenspeeltuinen en musea zijn vooral goede opties.  Veel kinderen vinden het leuk om naar theatervoorstellingen of naar de film te gaan. Combineer bijvoorbeeld een leuke kinderfilm met een bezoekje aan een pannenkoekenhuis. Als het buiten niet mogelijk is door slecht weer is het ook leuk om een bezoekje te brengen aan een binnenzwembad of binnen schaatsbaan. Of ga buiten gezellig een stukje lopen, dat is erg leuk in de winter. Dikke jas aan, handschoentjes mee en dikke sokken aan. Een ouderwets sneeuwballengevecht is ook altijd leuk! Daarnaast zijn attractieparken ook aantrekkelijk in de winter. Zo heb je in de Efteling het Winter Wonderland, de Plopsa Indoor is Hasselt, of beleef een magische winter in Toverland.

Houd de kinderen warm

Het is belangrijk om je kinderen goed te beschermen tegen de kou zodat ze niet ziek worden. Zorg dat je kinderen dikke kleding aan hebben. Denk dus vooral aan extra dikke sokken, dikke truien en goede handschoenen. Zorg ook dat de kinderen er lekker warm bij liggen wanneer ze s ’avonds gaan slapen. Dit doe je door een extra dik dekbed te gebruiken. Schaf ook flanellen dekbedovertrekken aan in plaats van katoenen dekbedovertrekken. Flanel houdt de warmte langer vast. Omdat katoen erg goed ventileert houdt het warmte niet zo goed vast als flanellen dekbedovertrekken.

Besparen op de energierekening

Deze tip levert meer plezier op voor de ouders dan de kinderen. Maar goed, je wilt je kinderen en jezelf in de winter lekker warm houden thuis. In veel huishoudens zie je dus terug dat de centrale verwarming in de winter overuren draait. Dit is enigszins begrijpelijk, maar dit verhoogt wel je energierekening. Kijk om energiekosten te besparen in de eerste instantie of je huis goed geïsoleerd is, hierdoor houdt je de warmte binnen. Hierdoor is het mogelijk om een paar graden lager te stoken. Schaf tochtstrips aan en houd deuren, ramen en gordijnen zo veel mogelijk dicht, dit voorkomt dat kou naar binnen komt. Als je een verouderde verwarmingsketel hebt is het een idee om over te stappen op een hoogrendementsketel. Deze zijn zuiniger, waardoor je bespaart op de maandelijkse energierekening. De verarmingsketel prijs verdient je dus terug door de lagere energierekeningen.


Uitgelichte afbeelding: Jelleke Vanooteghem op Unsplash

1 reactie

  1. De leukste kinderjassen voor 2021

    29 januari 2021 op 13:22

    […]    Plezier voor kinderen in de winter: tips voor ouders… […]

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *