Valsspelen met een spelletje. We hebben het allemaal al wel eens gedaan. Of dit al dan niet bewust was, dat laten we even achterwegen. Met Valse Motten, uitgegeven door 999 games, is valsspelen toegelaten zo niet verplicht. Maar zorg ervoor dat je niet betrapt wordt.

Speloverzicht

Eindelijk een spel waarin je mag, nee moet, valsspelen om te winnen. Leg je kaarten volgens bepaalde spelregels af. Door sluw en handig bedrog probeer je als eerste van je kaarten af te komen. Maar let op voor de bewakingskever. Deze wordt gespeeld door één van de tegenspelers, want wit betrapt wordt …

Valsspelen

Bij Valse Motten mag of moet je valsspelen om het spel te winnen. Eén persoon mag echter nooit valsspelen en dat is de bewakingskever. Hij of zij let goed op de andere spelers en roept “Betrapt” als hij of zij iemand ziet valsspelen. Maar aan dat valsspelen zijn wel spelregels verbonden. Je kan dus niet zomaar valsspelen.

 • Je moet je hand met kaarten altijd boven tafel houden.
 • Je mag maar één kaart tegelijk “wegmoffelen”.
 • Wordt een speler tijdens het valsspelen betrapt, dan mogen er tijdens het bespreken daarvan geen kaarten “weggemoffeld” worden.
 • De laatste handkaart mag nooit “weggemoffeld” worden.

Dat “wegmoffelen” kan op verschillende manieren. Zo kan je bijvoorbeeld een kaart op de grond laten vallen, onder je poep verbergen, … zolang je maar de bovenstaande regeltjes volgt.

Verdikt

Valse Motten is een leuk kaartspel om te spelen met het gezin of met vrienden. Het valsspelen en hierop betrapt worden geeft soms hilarische taferelen tijdens de bespreking hiervan. Spelrondes kunnen door het valsspelen zeer snel afgelopen zijn, maar door een oplettende bewakingskever ook redelijk lang duren. Het kaartspel is niet enkel plezant voor kinderen, maar ook volwassenen kunnen enorm opgaan in het spelconcept. Vooral het bedenken van originele manieren om een kaart te laten verdwijnen is soms grappig.

Aantal spelers: 3 tot 5
Vanaf: 7 jaar
Spelduur: +/- 15 minuten
Spelgenre: Familie kaartspel / Partygame
Te koop: Speelgoedwinkels zoals o.a. Fun

Samenvatting
Review Datum:
Item:
Valse Motten (999 games)
Beoordeling:
41star1star1star1stargray

2 Reacties

 1. Statistieken in het jaar 2020

  12 februari 2021 op 13:52

  […] Corona-proof zoektocht in de Sinterklaasperiode was een groot succes, maar ook het gezelschapsspel Valse Motten was blijkbaar een veel gezocht spelletje. Opvallend zijn ook de hoge bezoeken op berichten van […]

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *