Met de input van maar liefst duizend panelleden stelde Consumentenbond een uitgebreide babyuitzetlijst samen. Een aantal zaken op die babyuitzetlijst zijn de logica zelve. Elke kersverse ouder weet bijvoorbeeld wel dat je een ledikant en een babymatras in huis moet halen. Toch zijn er ook een aantal dingen die kersverse ouders in eerste instantie wel eens durven te vergeten.

De juiste verlichting

Veel ouders houden het op een leuk nachtlampje. Natuurlijk is zo’n nachtlampje onmisbaar, maar het is eveneens belangrijk dat je over goede algemene verlichting beschikt. Je wil niet struikelen met de baby op je arm en tijdens het schoonmaken van de babykamer zie je maar beter alle hoekjes en kantjes. Zorg daarom ook voor goede plafondverlichting met een voldoende hoge lichtsterkte. Niet-flikkerende verlichting krijgt de voorkeur, waardoor je al snel bij de led uitkomt. Kies dan wel voor dimbare ledverlichting zodat je je baby niet meteen met fel licht hoeft te wekken.

Veilige inrichting van de babykamer

Het duurt natuurlijk nog even, maar voor je het weet gaat het kleintje lekker in het rond kruipen en dan wordt het ineens gevaarlijker. Zorg daarom voor stopcontactbeveiliging zodat er alvast geen potloden in het stopcontact worden gestoken. Denk ook aan speciale hoekbeschermers, deurstoppen en kastdeurhaakjes. Het zijn overigens zaken die niet alleen thuishoren in de babykamer, maar waar je ook elders in huis aan moet denken.

Een wasbare babymatras

Een babymatras halen ouders natuurlijk wel in huis, maar ze maken daarbij niet altijd de beste keuze. Zo is het echt wel noodzakelijk dat je de tijk op minstens 60 °C kan wassen. Hoe dan ook krijgt de matras ooit te maken met spuug of andere ongelukjes en alleen bij temperaturen vanaf 60 °C gaan bacteriën en huisstofmijt echt dood. Wat de vulling van de babymatras betreft, hoef je je volgens de Consumentenbond alvast geen zorgen te maken want geen enkele vulling doet het beter of slechter.

Verduisterende gordijnen

Niet alleen een goede verlichting is aangeraden. Een baby’tje slaapt natuurlijk heel veel en vindt een beetje licht wel fijn, maar fel zonlicht is toch maar beter te vermijden. Gek is dat niet want in een donkere omgeving maken baby’s melatonine aan, een hormoon waarmee ze sneller in slaap vallen. Ten slotte moet je kleintje vroeg of laat wennen aan het dag- en nachtritme en dan is een goede verduistering essentieel. Kies altijd voor gordijnen die voldoende verduisteren. Rolgordijnen kunnen perfect, maar let op met gevaarlijke touwtjes die ze sowieso vroeg of laat zullen ontdekken en uitproberen.

Luieremmer

Een luieremmer is iets waar ouders in het begin vaak over twijfelen, maar op het einde van de rit zijn ze het erover eens dat het gewoon handig is als je die vieze luier meteen ergens kan deponeren. Zeker als je bezoek hebt is het niet zo fijn als je eerst nog even met die vieze luier door de woonkamer moet paraderen. Hetzelfde geldt overigens voor een wasmand waarmee je vieze kledingstukken meteen opbergt. We hoeven je immers niet te vertellen dat er nog veel vuile babykleertjes op je wachten.


Uitgelichte afbeelding: ErikaWittlieb via Pixabay

1 reactie

  1. […] nog niet lopen, maar vroeg of laat springt hij z’n bedje uit en gaat hij op wandel. Wat nu de babykamer is, wordt dan een speelterrein. En dan wil je echt geen loshangende koorden hebben. Dat wil niet […]

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *