De nazomer op het einde van onze vakantie deed ons beslissen om met de dochter naar Planckendael te gaan. Het was reeds twee jaar geleden dat we dit dierenpark bij Mechelen bezochten. Ondertussen is er dan ook veel veranderd. Zo is er het nieuwe pinguïnverblijf, is er o.a. een koala geboren en is er een mooie rondgang gekomen doorheen de verschillende gebieden. Echt verbeteringen als je het ons vraagt.
Omdat het voor vele een werkdag was, was het vrij rustig bij aankomst in Planckendael. Een zoektocht naar een parkeerplaats op één van de verschillende parkings was dan ook niet nodig. Na aanschaf van de inkomtickets en een Planckendael Gids (zeker een aanrader dankzij de extra info, spelletjes, …) vertrokken we voor onze tocht doorheen de vijf continenten die Planckendael rijk is. Onze tocht leidde via Azië of Oceanië naar Amerika, Afrika om af te sluiten in Europa.
Azië
Azië herbergt verschillende diersoorten. De bekendste inwoner van het Aziatische deel in Planckendael is ongetwijfeld Kai-Mook. Het olifantje dat in 2009 het levenslicht zag in de Zoo van Antwerpen. Een andere aanrader is het vogelverblijf waarin verschillende soorten vrij rondlopen en waar je de Lori’s mag voederen. Deze kleurrijke vogeltjes komen met plezier op je hand, schouder, hoofd, … zitten en eten de nectar die je daar kan aanschaffen. Een plezier om deze vogeltjes bezig te zien.
Oceanië
We wandelen Oceanië binnen via de Walibi’s en Emoe’s. Deze laatste genoten duidelijk van het nazomer zonnetje en lieten dit ook horen. Bij de koala’s was het dan weer zoeken naar de baby-koala en ja hoor. Je kon het goed waarnemen op de buik van de mama. Natuurlijk volop in zijn dagelijkse slaap.
Amerika
Het Amerikaanse continent in Planckendael herbergt zowel Zuid-, Midden- als Noord-Amerika. Eén van de trekpleisters daar is het nieuwe pinguïn- en flamingoverblijf. Tweemaal per dag kan je daar trouwens de pinguïns gaan voederen. Dit natuurlijk onder begeleiding van één van de verzorgers. Maar een niet te missen ervaring toch voor de kinderen. Ook de kinderboerderij bevindt zich in Amerika. Hier kunnen de kindjes varkentjes en geitjes naar hartenlust aaien en zelf voederen. Een echte belevenis voor onze twee-jarige dochter.
Afrika
Vanuit Amerika is het in Planckendael maar een kleine stap naar Afrika. Het paradijs van de gespierde jachtluipaard, maar ook waar je vlakbij de giraffen kan komen. Niet te vergeten een bezoekje te brengen aan de Bonobo’s. De mensapen die zich kunnen uitleven op een heel eiland, maar zich ook in hun binnenhok van hun lenigste kant laten zien.
Europa
Het kleinste deel van Planckendael is Europa. Hier kan je van zeer dichtbij enkel uilen ontdekken. Op zoek gaan naar de vos of das. Maar natuurlijk zoals over heel Planckendael genieten van de Ooievaars.
Eten en Drinken
Tijdens drukke periode’s zijn de drie restaurants in Planckendael geopend nl. Toepaja in Azië, Wapiti op de grens met Amerika en Afrika en Ooievaar in Europa. Maar doorheen het park zijn er ook nog enkele drankautomaten en enkele snackkraampjes. Er zijn ook nog enkele plaatsen waar je zonder problemen kan picknicken. Omdat het een rustige dag was in Planckendael verkozen wij ervoor om iets te eten in restaurant Ooievaar. Vriendelijke bedienen, propere omgeving en sanitair. Je hebt er keuze uit broodjes of pizza. Ook enkele desserts zijn mogelijk. We kozen voor een pizza menu en dit heeft ons aangenaam verrast. Een mooie éénpersoonspizza ipv de gekende stukken, een frisdrank en een chocomousse als dessert. De pizza was kraakvers, niet vettig en bovendien rijkelijk belegd. Ook de chocomousse was aangenaam van smaak en zeker niet zwaar.
Bereikbaarheid en prijs
Planckendael is makkelijk bereikbaar. Dit zowel met de auto als met het openbaar vervoer. Parkeerplaatsen zijn op wandelafstand al kan het op drukke dagen, ondanks de ruime parkeermogelijkheden, toch nog zoeken zijn naar een parkeerplaats. Een parkingticket kost 7€ maar de parkeerplaatsen zijn ruim, waardoor je makkelijk je kinderen uit de autostoel kan nemen. De NMBS heeft ook speciale B-dagtrips waarbij je trein, bus en inkom hebt tegen een voordelig tarief. De inkom bedraagt € 24,00 voor volwassenen. Kinderen tot 3 jaar mogen het park gratis bezoeken. Voor kinderen tot en met 17 jaar, studenten ( tot 25 jaar – op vertoon van studentenkaart) en 60-plussers is er een korting voorzien. De korting geldt ook voor personen met een beperking + hun noodzakelijke begeleider. Het park is trouwens overal goed tot zeer goed toegankelijk met rolstoel of kinderwagen.
Beoordeling
Planckendael is een aangenaam dierenpark in een oase van groen. Ze besteden heel veel aandacht aan het welzijn van de dieren zonder het comfort van de bezoekers te vergeten. Je kan er ruim een dag genieten van allerlei dieren en dankzij de bordjes en soms de uitleg van de verzorgers krijg je extra informatie over de dieren. Ook een aanrader is de Planckendael gids die je kan aanschaffen aan de kassa. Eten en drinken zijn qua prijs zoals overal in (pret)parken maar zoals onze ervaring was in restaurant Ooievaar krijg je waar voor je geld. Planckendael is in onze ogen dan ook het bezoeken waard. Zeker als je de verwondering van jonge kinderen ziet bij sommige dieren.
Ik heb daar ooit een abo gehad! Volgende keer moet je eens zien om met de boot te gaan. Die vertrekt vanuit Mechelen. Kindjes vinden dat echt plezant! 🙂