Vandaag maandag, 19 maart, is het Wereld Monopoly Dag. In dit kader en met de komst van een nieuwe versie (dit najaar) van dit beroemde spel heeft Hasbro onderzoek gedaan naar het valsspeelgedrag van Belgen en Nederlanders. Dit onderzoek kwam na een recent internationaal onderzoek van Hasbro waaruit bleek dat bijna de helft van de Monopoly-spelers valsspelen. Voor deze valsspelers is er nu goed nieuws. Binnenkort brengt de spelletjesproducent namelijk een nieuwe editie uit: de Monopoly Valsspelers Editie. In deze editie van het spel wordt valsspelen beloont en zo krijgen valsspelers na al die jaren eindelijk hun zin. Zolang ze niet betrapt worden natuurlijk!

Valsspelen

Maar hoe zit dat nu met de Belgen? Spelen wij nu ook zoveel vals tijdens het spelen van Monopoly? Hasbro Benelux zocht het uit aan de hand van een lokale enquête (*) bij Vlamingen en Walen van 18 tot 65 jaar.

Stoute Belgen

Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders best braaf zijn: slechts 25% zegt vals te spelen (of speelden ze ook hier vals? ūüėČ ). In elk geval zijn de Belgen met 30% een stukje stouter. Of eerlijker misschien gewoon eerlijker bij het invullen van enqu√™tes. En brengt dat valsspelen bij Monopoly nu ook ook iets op? Blijkbaar wel. Want zo’n 68% wint soms tot regelmatig door vals te spelen. Bovendien zijn¬†mannen zijn de ferventste valsspelers. Meer bepaald vrienden en broertjes worden het meest betrapt in hun poging tot manipuleren van het spel. Je weet nu dus wie je extra in de gaten moet houden tijdens het volgende spelletje Monopoly!¬†

Hoe spelen we vals?

De beste manier om je medespelers te irriteren, en waarschijnlijk ook de meest gebruikte, is door zo snel mogelijk de duurste straten in jouw bezit te hebben. Deze strategie wordt ook door de Vlaming het liefst toegepast. Over het algemeen spelen Belgen vooral vals door geld te stelen van de bank of door gewoonweg te weinig te betalen. Het geniepig verschuiven van de pionnetjes is ook een geliefde manier om de boel te belazeren.

Slechte verliezers

Worden we betrapt of verliezen we een spelletje Monopoly dan uiten we meestal onze frustratie. En hoe doen we dat? Veelal zwieren we het speelbord weg of Monopolystukjes gooien we met de pionnetjes. Een kleine vorm van agressie, niet?

Monopoly Valsspelers Editie

Doel van de¬†Monopoly Cheaters Edition¬†blijft nog steeds met zoveel mogelijk geld eindigen op het einde van het spel. Maar¬†naast de traditionele spelelementen krijg je bij deze editie ook 15 ‚ÄėCheater Cards‚Äė en een paar¬†handboeien¬†om je speelvrienden mee te boeien. Dankzij de Cheater Cards plaats je bijvoorbeeld een huisje zonder ervoor te betalen, sla je wat vakjes over of grijp je net wat meer geld mee wanneer je start passeert. En dit zonder betrapt te worden door de medespelers.

Maar heeft de bankdirecteur dan geen streepje voor? Geen paniek, ook dit spelelement is aangepast in de ‘Valsspelers Editie‘.¬†“Voor het eerst in de geschiedenis van Monopoly, is er niet √©√©n verantwoordelijke voor de bank”, legt Jonathan Berkowitz,¬†Senior Vice President bij Hasbro, uit. “Spelers zijn zelf verantwoordelijk voor de¬†bank¬†wanneer ze aan de beurt zijn. Dat maakt het makkelijker om vals te spelen of bijvoorbeeld een bankroof te plegen.”

De Monopoly Valsspelers Editie zal verkrijgbaar zijn in de betere speelgoedwinkel en online bij o.a. Bol.com.

(*)¬†Noot: enqu√™te uitgevoerd door BrandScience onder 500+ respondenten van 18-65 jaar in Belgi√ę en Nederland in opdracht van Hasbro Benelux, 9/2/2018.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *