Kinderen, vlekken en ongevallen? Dat zijn inderdaad woorden die je samen in de mond kan nemen. Kleintjes maken er al eens een knoeiboel van en brengen nieuwe schoonmaakuitdagingen met zich mee. Wat moet je doen als je te maken hebt met spuug in de zetel of urine op het tapijt? Alle situaties bespreken zal niet lukken, maar hieronder vind je alvast vier herkenbare vlek- en vuilprobleempjes en hoe ze op te lossen.
Vlekken uit het tapijt halen
Wanneer je kinderen in huis hebt, krijgt de vloerbekleding het sowieso hard te verduren. Van het omstoten van een fruitsapje tot spuug en lekkende luiers, het klinkt vast niet onbekend in de oren. Er bestaan gelukkig verschillende manieren om het tapijt te reinigen. Voor een algemene schoonmaak kan je een tapijt reiniger met een vuilafstotende werking gebruiken. Het vult de beschadigde vezels of het wolvet waardoor het tapijt opnieuw minder goed vuil vasthoudt, wat het reinigen makkelijker maakt.
Bij een ongelukje kan je vlekken eenvoudiger verwijderen met vlekkenspray. Natuurlijk kan je ook altijd even je eigen schoonmaakmiddel maken. Voor een prima poepschoonmaakmiddel gebruik je bijvoorbeeld een mix van twee kopjes warm water, een eetlepel witte azijn en vloeibare handzeep. Eventueel kan je er ook een druppel ammoniak en een druppel waterstofperoxide aan toevoegen.
Babyolie uit kleding krijgen
Babyolie geeft een van de vervelendste vlekken op kleding. Door het gewoon even in de wasmachine te stoppen, zal je zo’n vette vlekken zelden echt goed kunnen verwijderen. Het belangrijkste is dat je er tijdig bij bent. Wrijf de vlek daarom met een beetje afwasmiddel in en spoel het vervolgens goed af onder warm water. Doe dat tot het afwasmiddel volledig is uitgespoeld. Nu gebruik je een vlekkenverwijderaar en laat je het ongeveer een kwartiertje weken. Ten slotte kan je de wasmachine gebruiken. Dat doe je zo warm mogelijk en het best zelfs op de hoogste stand, maar volg natuurlijk altijd de wasvoorschriften.
Wasmachine reinigen
Met een kleintje in huis draait de wasmachine vaak overuren. Wat ouders vaak vergeten, is dat ook hun wasmachine op den duur vuil begint op te hopen. Vooral kalk- en zeepaanslag op moeilijk bereikbare plaatsen is een dooddoener en kan ervoor zorgen dat een wasmachine uiteindelijk zelfs defect raakt. Nochtans is het schoonmaken van de wasmachine niet zo moeilijk. De wasmachine reinigen doe je bijvoorbeeld met azijn. Laat gewoon even een lege machine op 60°C draaien en dat zou voldoende zijn. Gebruik wel altijd natuurazijn en geen schoonmaakazijn omdat die laatste de rubbers in de wasmachine kan aantasten. Die temperatuur volstaat in principe om vetluis aan te pakken, maar het risico is dat de temperatuur niet altijd overal even hoog is (meer dan 57°C). Vergeet daarom niet om af en toe eens een kookwas te doen.
Speelgoed schoonmaken
Aan het speelgoed besteden ouders vaak nog te weinig aandacht. Nochtans is speelgoed een bron van bacteriën. Snijd eens een badeendje open: wedden dat het vol bacteriën en schimmel zit? Zo gaat dat ook met ander speelgoed dat al eens in het mondje gaat. Koop daarom bij voorkeur speeltjes zonder gaatjes, gleufjes en kiertjes waar schimmels zich onopgemerkt kunnen vermenigvuldigen. Vergeet daarom niet om speelgoed af en toe schoon te maken. Plastic speelgoed van bijvoorbeeld Playmobil kan je gewoon in een kussensloop in de wasmachine steken (niet centrifugeren en wassen op 40°C) en ander speelgoed kan je met een washandje en zachte zeep wassen. Bij houten speelgoed kan je dan weer bicarbonaat gebruiken.
Uitgelichte afbeelding: Andrea Piacquadio op Pexels