Er zijn zo van die boeken waarbij je een dubbel gevoel hebt als je de titel leest en de omslag bekijkt. En dat gevoel had ik bij de eerste blik op “Ik was er altijd al”. Zou het een boek zijn waarbij ik een lach op mijn gezicht krijg of eerder een triestig gevoel. Het bleek gelukkig het eerste.

Ik was er altijd al

“Waar was ik, mama, toen jij nog een meisje was?”
Dat wil Timon wel eens weten.
“Jij was er toen nog niet,” zegt mama.
Die mama toch.
Wat is ze soms een rare grote mens.
Dat kan helemaal niet, dat is niet waar.
Timon was er toch altijd al!

Waar was ik eigenlijk toch ik nog niet geboren was? Deze vraag zal elk kind vroeg of laat een keer stellen. Wat geef je als antwoord? En hoe ga je uitleggen waar hij/zij was?

In “Ik was er altijd al” houdt Timon zich met deze vraag bezig. Timo’s mama zegt dat hij er helemaal nog niet was. Iets wat Timon natuurlijk niet gelooft. Timon kijkt en gaat op zoek naar waar hij toen was. Was hij een kikkervisje in mama’s buik? Of was hij op de maan? Misschien was hij wel een vis? ….

En dan weet Timon het ineens! Hij was er wel, maar mama zag hem gewoon niet. Timon was overal, en dat weet hij zeker. Hij was gewoon altijd al bij mama! Natuurlijk wil Timon dat direct vertellen en hij rent naar huis. Het huis waar hij nu woont. En daar krijgt mama een kusje … en ook zijn zusje die nog in de buik van mama is.

Met dit prentenboek kan je samen met je kind fantaseren over de vraag waar hij/zij was toen ze nog niet geboren was. En de antwoorden van je zoon of dochter op deze vraag zijn soms hilarisch. Zijn de gedachten van jullie kinderen dezelfde als deze van Timon of stellen ze zich het helemaal anders voor?

Misschien is dit boek wel een opstapje naar een verhaaltje over bloemetjes en bijtjes? Of als verhaaltje als je zoontje of dochtertje een zusje of broertje erbij krijgen. Het verhaal in “Ik was er altijd al” is vrolijk en de speelse tekeningen in zachte kleuren vormen de rode draad binnen dit boek.

Auteur: Siska Goeminne
Illustrator: Riske Lemmens
Uitgeverij: De Eenhoorn
Pagina’s: 32
Leeftijd: vanaf 5 jaar
ISBN: 9789462911673

“Ik was er altijd al” is te koop in de betere boekhandel en online bij o.a. Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *