Met de fiets naar school? Of toch maar snel je zoon of dochter afzetten aan de schoolpoort? Een vraag die velen onder ons wel al eens zullen gesteld hebben. En ook de scholen en gemeentes stellen regelmatig deze vraag. Want naast mobiliteit is gezondheid een onderwerp dat dezer dagen veel over de tongen gaat.

Daarom dat de overheid mee op de kar gesprongen is met als doel zoveel mogelijk kinderen op de fiets (of te voet) naar school te laten gaan. Ondertussen zijn alle schoolomgevingen in Vlaanderen reeds zone 30 en kan je bij vele scholen niet meer tot aan de schoolpoort raken met je auto. Dit alles ten voordele van de ‘zachte’ weggebruikers. Niet meer dan terecht toch?

Met de fiets

Om met de fiets naar school (of naar het werk) te rijden heb je niet alleen een veilige route naar school nodig. Ook een degelijke uitrusting is van belang. Zo dragen kinderen (en volwassenen) best altijd een fietshelm en fluohesje als ze op de fiets naar school (of hun werk) rijden. Maar ook een degelijke fiets is belangrijk.

Zeker voor kinderen is het belangrijk om de juiste framehoogte te hebben. Zo zitten ze niet alleen comfortabel op hun fiets. Ook qua veiligheid is dit essentieel. Een fietsenwinkel kan je hierin altijd bijstaan. Zijn je kindjes nog te klein om naar school te fietsen. Dan is een degelijk fietsstoeltje misschien wel handig.

Naar het werk?

Kindjes naar school gebracht met de fiets? Dan is het waarschijnlijk tijd om te gaan werken. Rij je dan eerst naar huis om de auto te nemen? Of rij je verder met de fiets? De laatste jaren, mede dankzij de mobiliteitsproblemen, wordt hiervoor meer en meer de fiets genomen. Niet alleen de gewone stadsfiets, maar zeker ook de elektrische fiets. Bij deze laatste is het natuurlijk fijn dat de rit niet alleen sneller gaat. Maar dat je ook minder uitgeput op het werk verschijnt. Bovendien is het ook nog eens goed voor de gezondheid.

Elektrische bakfiets van bakfiets.nl

Daarnaast zie je ook aan de schoolpoort meer en meer de elektrische bakfiets verschijnen. Niet alleen handig om boodschappen te vervoeren. Maar ook om met je kleuters/peuters richting de school te fietsen. Bovendien zorgen bakfietsen met driewielen voor meer stabiliteit en dus meer veiligheid. Nadeel is misschien wel de hoge kostprijs van een elektrische (bak)fiets. Daar tegenover staat wel dat je minder de auto gebruikt en daar dus op bespaart. Het overwegen waard dus.

Q: Doen jullie, jullie kindjes met de fiets naar het school? En zoja, met een elektrische (bak)fiets of niet?


Uitgelichte afbeelding: Tobias Cornille op Unsplash

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *